Hitit Güneşi’ne bariyerli koruma

Güncelleme Tarihi:

Hitit Güneşi’ne bariyerli koruma
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2008 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara’nın simgesi olan Hitit Güneşi heykeline kimilerince zarar verildiğini ve heykelin etrafına, insanların heykele dokunmasını ve zarar vermesini engelleyecek bir bariyer yapılacağını söyledi.

"4 bin yıldır dünyaya teslim edilmiş bir şeyin üzerine yazılması herhalde doğru değildir" diyen Günay, "Bu kadar dokunma mesafesindeydi bu anıtlar. Şimdi önümüzdeki haftadan itibaren insanların elleriyle dokunamayacağı bir bariyer yapmaya çalışıyoruz. Sizin için anlamı var mı bilmiyorum, ben çocuklar gibi seviniyorum bunları koruyabileceğimiz için" açıklamasını yaptı.

Günay, 19. Ankara Uluslararası Film Festivali kapanış töreninde, festivalin ödüllerinde de kullanılan ve Ankara’nın simgesi olan Hitit Güneşi heykeline de değinildi. Günay, törende yaptığı konuşmada, festivalde emeği geçenlere teşekkür etti ve "Her şeye rağmen, Ankara’nın sisli puslu ortamı içinde çöl ortasında bir vaha görmüşüz gibi içimizi ısıtan ve içimizdeki sevgi çiçeklerini her şeye rağmen tomurcuklanmasına yol açan olaylar oluyor" dedi.

Ankara Film Festivali’ne gelecek yıl, bu yıl yapılan yardımın iki katının yapılacağı sözünü veren Günay, konuşmasına "Şair baba" olarak nitelendirdiği Nazım Hikmet’in "Sabahın sahili vardır, gün daima bulutta kalmaz, herhalde ileridedir yaşanacak günlerin en güzelleri" dizesiyle son verdi.

Yönetmen İnan Temelkuran ödül almasının ardından yaptığı konuşmada, Hitit Güneşi’nden oluşan festival heykelciğini göstererek, "1994’te Ankara’ya geldiğimde Ankara’nın amblemi Hitit Güneşi’ydi, şimdi cami oldu, inşallah yine Hitit Güneşi olur" dedi.

Yarışmanın Seçici Kurulu’nda bulunan Reis Çelik de Hitit Heykeli’nin Ankara için önemini dile getirdi. Çelik, "Biz Hititleri bu sanat eseri ile algılıyoruz. Bizler dünyada yaşadık diyeceksek, bir şehrin sanatına ve kültürüne önem vermeliyiz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!