Güncelleme Tarihi:
TEMELİ dokuz yıl önce PatenT çalışması ile atılan toplum araştırmalarının etkilerini ve hipertansiyon sıklık ve tedavisindeki değişiklikleri saptamak amacıyla Türkiye’de tuz tüketimi ile tuzun kaynağı olan gıdaları belirlemeye yönelik yapılan PatenT2 ve SALTurk2 çalışmalarının sonuçlarını açıklandı. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk 26 ilde yapılan ve 5 bin 437 gönüllünün tarandığı çalışmalarla ilgili “Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de 18 yaş üzeri bireylerde hipertansiyon sıklığının yüzde 30,3, hipertansiyon sıklığının kadınlarda yüzde 32,3, erkeklerde ise 28,4” dedi.
Hipertansiyon sıklığının yaş ve beden kitle indeksine paralel artış gösterdiğinin altını çizen Ertürk, “Hipertansiyon sıklığı orta yaş grubunda (35-65 yaş) erkeklerde yüzde 36, kadınlarda yüzde 40,5’tir. 65 yaş ve üzeri erkeklerde ise yüzde 71,5, kadınlarda da yüzde 84,4’tür” dedi.
Farkındalıkda artış söz konusu
Araştırmaya göre toplumda hipertansiyon farkındalığının geçen 9 yılda yüzde 40’dan yüzde 55,1’e yükseldiğini vurgulayan Ertürk, antihipertansif ilaç kullanım oranının ise yüzde 31’den yüzde 47,5’e ulaştığını belirterek şu şekilde konuştu:
“Hipertansiyon kontrolünün tüm hipertansiflerde yüzde 8’den 29,1’e, antihipertansif ilaç kullananlarda ise yüzde 20’den yüzde 54,1’e yükseldi. İyi yönde değişikliklere karşın hem hipertansiyon farkındalığının hem de kan basıncı kontrolünün henüz yeterli düzeyde değil. Hipertansiyon farkındalığı gençlerde, erkeklerde, kırsal kesimde yaşayanlarda, beden kitle indeksi normal olanlarda, fazla ekmek tüketenlerde, sigara içenlerde ve hiç doktora gitmeyenlerde daha düşük bulunmuştur. Hipertansiyon kontrolünün ise gençlerde, erkeklerde ve eğitim düzeyi düşük olanlarda daha kötü olduğu belirlendi. Patent2 çalışmasının sonuçları göstermiştir ki, hipertansiyon ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.”
Yüzde 30’u ekmekten
Günlük tuz tüketiminin yüzde 30’unun ekmekten geldiğini dile getiren Erdem, temmuz ayından itibaren ekmekte tuz miktarının azaltılacak olmasının hipertansiyonun görülme sıklığının azalmasına orta vadede büyük katkı sağlayacağını söyledi. Erdem, aşırı tuz tüketiminin hipertansiyona ek olarak inme, kemik erimesi, böbrek taşı ve mide kanseri gibi hastalıklara neden olabildiğine de dikkat çekti.