Hikâye yolda dizildi

Güncelleme Tarihi:

Hikâye yolda dizildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 10:56

Ankara’da yenilikçi tiyatronun öncü adreslerinden Sahne 367, pandemi nedeniyle ara verdiği temsillerine ‘The Loop’la dönüyor. Metni, hikayesi, hareket aksı prova sürecinde oluşan oyunda yaşam döngüsünü kırmaya çalışan iki insan hikayesi anlatılıyor. Oyun, yarın akşam prömiyer yapacak.

Haberin Devamı

Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu üç arkadaş Faysal Can Dakni, Alper Çankaya ve Naz Göktan tarafından kurulan Sahne 367, pandemi nedeniyle iki yılı aşkın bir süredir ara verdiği temsillerine ‘The Loop’la geri dönüyor. Oyunda üçlüye yine Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü mezunu Cem Değirmen, müzikleriyle eşlik ediyor. ‘Kolektif tiyatro’ metoduyla hazırlanan oyun, astroloji, gezegenler, yıldız haritaları gibi semboller ve bunların yaşam döngüsü üzerindeki etkisini anlatıyor. Yaşam döngüsünü kırmaya çalışan iki insanın hikayesini anlatan oyun, prova sürecinde hikayeleşti.

BOŞ TUVAL EGZERSİZİ

Oyunun yönetmen koltuğunda oturan Faysal Can Dakni, Amerika’nın Philadelphia şehrinde kolektif tiyatro eğitimi alıyor. Yaz tatili için geldiği Ankara’da eğitimini aldığı bu tekniği kullanarak bir oyun ortaya çıkarmak istediğini anlatan Dakni, The Loop’un ortaya çıkışını şu şekilde anlatıyor: “Bu yöntemde hikaye tamamen prova sürecinde oluşuyor. Buna ‘boş tuval egzersizi’ diyebiliriz. Sahnede hiçbir şey yok, oyuncular iki yana dağılıyor. Yönetmen bir tema veriyor ve oyuncular bu tema üzerine serbest çizimler yapıyor. Beğendiğimiz şeyleri yavaş yavaş kullanmaya başlıyoruz. Astroloji süreci çok ilgimi çekiyordu. Biz de astroloji, gezegenler, yıldız haritaları üzerinden bir oyun çalışmaya karar verdik.” Oyunu dört haftalık bir sürede ortaya çıkardıklarını anlatan Dakni, ilk iki hafta bu yöntem üzerine atölye çalışmaları yaptıklarını ve yavaş yavaş hikaye oluşturma sürecine girdiklerini aktardı.



Hikâye yolda dizildi


ÖZGÜVEN ARTIRICI BİR SÜREÇ

Faysal Can Dakni ile birlikte rol alan Alper Çankaya, yaratım süreci dışında sahne üstünde buna benzer oyunlarda yer aldığını ve adapte olmakta çok zorlanmadığını ifade etti. Çankaya, şunları söyledi: “Keyifli bir süreç, seviyorum bu tarz oyunlarda yer almayı. Tamamen soyut bir şeyin içinde ortada bir hikaye yokken, bunu başı sonu belli olan bir hikayeye dönüştürmek özgüven artırıcı bir şey.”

Hikâye yolda dizildi


DAHA İYİSİNİ YAPMA İHTİYACI DUYUYORSUNUZ

Oyunun provaları için Ankara’ya gelen Naz Göktan, pandemi nedeniyle iki yıldır tiyatro yapamadıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Uzun bir ara vermek zorunda kaldık ama buranın tozu hep vardı üzerimizde. Durdukça daha iyisini yapma ihtiyacı duyuyorsunuz. Pandemiden önce çok aktif ve farklı oyunlarla sahneye çıkmıştık. Faysal’ın bu projesiyle tekrar bir oyun çalışmak çok sevindirici. Ben, yeni sezonu iple çekiyorum.”

Haberin Devamı

OYUNUN KÜNYESİ

Faysal Can Dakni’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ‘The Loop’ta Alper Çankaya, Faysal Can Dakni ve Cem Değirmen rol alıyor. Müzikleri Cem Değirmen imzası taşıyan oyunda, proje koordinatörlüğünü Yusuf Ardıl Zümrüt, yönetmen yardımcılığını Duru Nayır üstleniyor.

Hikâye yolda dizildi

Oyunun müziklerini yapan Cem Değirmen, müziklerin büyük bir bölümünü atölye çalışmalarında bestelediğini, bir bölümünü de kendi stüdyosunda yaptığını dile getirdi.

Hikâye yolda dizildi

35 dakikalık ‘The Loop’, yarın saat 20.30'da
prömiyer yapacak. Oyun, 23 ve 24 Temmuz’da tekrar izleyici ile buluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!