Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi’nde 35 öğrenciden oluşan ekibin yaptığı hidrojenli araç, 30 ülkeden 220 üniversite ekibinin katılıdğı yarışta Türkiye’yi temsil edecek. Elektriğini kendi üreten Hidroket, 5 saatlik sarjla 300 kilometre gidiyor.
Ankara Üniversitesi (AÜ) öğrencilerinin yaptığı hidrojenle çalışan çevreci araç ‘Hidroket’, mayıs ayında Hollanda’da yapılacak yarışmada Türkiye’yi temsil edecek. AÜ Hidromobil Takımı, Hollanda’nın Rotterdam kentinde 15-19 Mayıs’ta düzenlenecek, Shell-Eco Marathon’un (SEM) Avrupa ayağında yarışacak. 30 ülkeden 220 üniversite ekibinin yaptığı araçlarla yer alacağı yarışta, en az yakıtla en uzun mesafeyi katetmesi beklenen araçlar, yarışmada verimlilik yönünden değerlendirilecek.
35 ÖĞRENCİ YAPTI
AÜ Mühendislik Fakültesi’nin kimya, fizik, elektronik, bilgisayar ve jeoloji mühendisliği bölümleri ile Fen Fakültesi’nin fizik, kimya ve astronomi bölümlerinde eğitim gören 35 öğrencinin yaptığı araç, saatte yaklaşık 80 kilometre hıza ulaşabiliyor.
BATARYA SİSTEMİ YOK
Hidromobil Takımı üyelerinden fizik bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Yiğit İmren, Hidroket’in diğer çevreci araçlardan farkının aracın elektriğini kendisinin üretmesi olduğunu vurgulayarak, “Elektriğe, şarj aletine bağımlı olunmuyor. Batarya gibi bir sistemimiz yok. Batarya sisteminin sıkıntısı şurada, 300 kilometre gittiğinizde aracın 5 saatlik bir süre şarjda beklemesi gerekiyor.”
100 BİN LİRAYA MAL OLDU
HİDROMOBİL Takımı kaptanı AÜ Kimya Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Emre Kaçaner ise Hidroket’in yapımının 100 bin liraya mal olduğunu anlatarak, bu miktarın bir kısmının üniversite, bir bölümünün de sponsorlar tarafından karşılandığını belirtti.