Hergün mutlaka iki litre süt için

Güncelleme Tarihi:

Hergün mutlaka iki litre süt için
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2009 00:00

Prof. Dr. Besler “Yıllık kişi başı süt tüketimi Türkiye’de 23 litre. Bu oran dünya ortalamasının altında. Günde 2 su bardağı süt tüketmeliyiz” dedi.

HACETTEPE Üniversitesi (HÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, insanların hayatlarının her döneminde süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyduklarını belirterek, günde en az iki su bardağı süt tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

İyot eksikliğini gideriyor

Besler, “Sağlıklı Süte Çağrı Kampanyası Bilgilendirme Semineri”nde, sütün insan sağlığı açısından önemini anlattı. Türkiye’de 2000 yılında sağlık harcamalarına 8 milyon 248 bin TL harcandığını ifade eden Besler, sağlıklı ve dengeli beslenmenin birçok hastalıktan koruduğunu vurguladı. Bir su bardağı sütle altı yaşında bir çocuğun günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 52’sinin, protein ihtiyacının yüzde 35’inin, fosfor ihtiyacının yüzde 55’inin karşılandığını ifade eden Prof. Dr. Besler, sütün özellikle guatr hastalığının en önemli sebebi olan iyot eksikliğini de yüzde 30 oranında giderdiğini kaydetti.

Dünyanın gerisindeyiz

BEYNİN gelişiminden, kanserle mücadeleye kadar pek çok alanda sütün önemli bir savunucu olduğunu dile getiren Besler, “İnsanlar yaşamının her döneminde süt ve süt ürünlerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, günde en az iki su bardağı süt tüketilmelidir” dedi. Türkiye’de günlük süt tüketiminin azaldığını ancak gazlı içecek tüketiminin arttığını belirten Prof. Dr. Besler, “Yıllık kişi başı süt tüketimi Türkiye’de 23 litredir. Bu oran dünya ortalamasının altında” diye konuştu.

Açık süt ucuz olduğu için çok tüketiliyor

HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ise sütün dışardan gelen zararlı bakterilerin yaşaması ve çoğalmasına uygun bir ortam olduğunu ifade ederek, sütün üretiminden tüketimine kadar tüm evrelerde korunması gerektiğini dile getirdi. Ünal, şunları kaydetti: “Ülkemizde açık süt tüketiminin çok yaygın olması, sağlıklı beslenme konusunda yaşanılan sıkıntılardan biridir. Açık süt tüketiminin ülkemizde bu kadar yaygın olmasının en önemli nedenlerinden biri, ambalajlı süte göre daha ucuz olduğu görüşüdür. Ancak besin değerinin yetersizliğinin ötesinde açık sütün yol açabileceği hastalıkların tedavisinin daha masraflı olacağı unutulmamalıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!