Hergün 23 kişi trafik kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Hergün 23 kişi trafik kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2011 00:00

Yapılan bir trafik araştırmasıyla hergün 25 kişinin kazalarda yaşamını yitirdiği belirlendi. Ayrıca her yıl 90 bin kişi yaralanıyor, bunların yüzde 5’i ise daimi sakatlıkla hayatlarını sürdürüyor.

KARAYOLU Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği’nin yaptığı araştırma hergün 25 kişinin trafik kazalarında can verdiğini ortaya koydu.Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği, dört yıldır sürdürdüğü AR-GE çalışmalarına ilişkin sonuçları bir kitapçıkta topladı.

Kitapçıktan derlenen bilgilere göre, 2000-2009 yılları arasında meydana gelen trafik kazalarında 45 bin 188 kişi hayatını kaybetti ve bir milyon 519 bin 737 kişi de yaralandı. Söz konusunu rakamların olay yeri için geçerli olduğu belirtilen kitapçıkta, yaralananların 30 günlük takibinden sonra ölüm istatistiklerinin 90 bin 376’ya çıktığına dikkat çekildi.

Yüzde 5 daimi sakatlık

Türkiye’de yıllık ortalama 9 bin kişinin, günlük ortalama 25 kişinin öldüğü ve 416 kişinin de yaralandığı bildirilen kitapçıkta, yaralıların yüzde 15’inin geçici, yüzde 5’inin de daimi sakatlıkla hayatlarını devam ettirmek zorunda kaldığı ifade edildi.Trafik alanında 12 ülkede incelemelerde bulunan dernek yetkilileri hukuki, bürokratik, eğitim ve fiziki değişimleri kapsayan çözümleri 10 maddede topladı.

Buna göre, trafikle ilgili yetkilerin birleştirilmesi, Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın bir ihtisas kuruluşu haline getirilmesi gibi öneriler yer aldı. Ayrıca her yıl ortalama 1,5 milyon lise mezununu ve 18 yaşını bitirmiş gençlerin girdiği üniversite sınavlarında mutlaka 10 tane trafik sorusu sorularak gençlerin trafik kültürü alt yapılarının kuvvetlendirilmesi de istendi.

Yetkiler birleşsin

KİTAPÇIKTA, trafiğin milli bir felaket haline gelmesindeki nedenlerden birinin trafik ve yol güvenliğinin 18 kuruluş arasında paylaştırılması olduğu kaydedildi.

Kitapçıkta, söz konusu “kuruluşlara yetki, donanım ve bütçe verilmesine rağmen sorumluluğun verilmediği” ileri sürülerek, ihtisaslaşmaya gidilmesi istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!