Güncelleme Tarihi:
Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağ Çal, prostat kanserinin erkeklerde vücuttaki kötü huylu tümörler arasında sıklık olarak tüm dünyada ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Dünya genelinde her yıl 679 bin yeni tanı konulduğunu, sadece Avrupa’da yılda 346 bin yeni prostat kanseri olgusu saptandığını belirten Çal, Türkiye’de ise prostat kanserinin akciğer kanserinden sonra 2. sıraya yerleştiğini ifade etti.
65 yaş ve üstü her 10 kişiden birinin idrar kaçırdığını ve erkek cinsel organında sertleşme sorununun tüm dünyada erkeklerde görülen önemli problemlerin başında geldiğini belirten Çal, 2025 yılında sadece Avrupa’da 42,8 milyon erkeğin bu sorunu yaşamasının öngörüldüğünü bildirdi.
Yüzde 24’ü kanser
Çal, kanser tanısı almış erkeklerin yüzde 24,1’ine prostat kanseri teşhisi konulduğunu, prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğunu, ürolojik şikayetleri olan kişilerin tıbbi yardıma başvurmayı ihmal etmelerinin en önemli nedenleri arasında utanma ve semptomların belirlenmemesinin yer aldığını dile getirdi.
Prostat hastalıklarında tanı için toplumdaki kişilerin prostat hastalıkları yönünden değerlendirilmesinde yıllık prostat muayenesinin yanı sıra kan PSA (Prostat Spesifik Antijen) düzeyinin belirlenmesi ve idrar tahlili yapılması gerektiğini ifade eden Çal, iyi ve kötü huylu prostat hastalıklarında kan PSA düzeyinde artış saptanabildiğini söyledi.