Meltem ÖZGENÇ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2010 00:00
Ülkemizde de yılda yaklaşık 30 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Meme kanseri görülme sıklığı 40 yaşından sonra artış gösteriyor
MEME kanseri 2009 verileri korkuttu. Dünyada her 11 dakikada, bir kadın meme kanseri dolayısıyla yaşamını yitiriyor. Her üç dakikada bir kadına meme kanseri teşhisi konuyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Uludağ, kadınlarda en sık meme kanseri (kanserlerin yüzde 27’si) görüldüğünü belirterek, “Meme kanseri, kanserinden ölümlerde de (yüzde 15) ikinci sırada yer alıyor” dedi. Uludağ şöyle devam etti:
Dünyada 2009’da yaklaşık 1 milyon kadına meme kanseri teşhisi kondu. 400 bin kişi ise meme kanserinden hayatını kaybetti. Ülkemizde de yılda yaklaşık 30 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Meme kanseri görülme sıklığı 40 yaşından sonra artıyor.
Erken tehşis çok önemli
Toplumumuz için ergenlik çağından itibaren 30’lu yaşlara kadar kadınlar her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmeliler. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup olmadığı araştırılmalı. Bir değişiklik tespit edilirse derhal bir hekime başvurulmalı. Çünkü meme kanserinden ölümleri engellemenin tek yolu erken teşhistir.
Meme kanserinde görülen risk faktörleri yüksek ve düşük olarak ikiye ayrılıyor. Yüksek risk faktörleri ailede meme kanseri öyküsü bulunması, meme bölgesine daha önce radyasyon tedavisi almış olması veya radyasyona maruz kalması, meme kanseri yapıcı genlerin tespit edilmesi olarak sayılabilir. Düşük risk faktörleri arasında ise, 12 yaşından önce adet görme, menapoza geç girme, hiç doğum yapmama, bebekleri az emzirme yer alıyor.
Egzersiz şartHAFTADA dört saat tempolu yürüyüş şeklinde yapılan egzersizlerin, ideal vücut ağırlığında olmanın ve sağlıklı beslenmenin meme kanserini azalttığı yönünde veriler var. 40 yaşına gelmiş her kadın yılda bir kez (belli aralıklarla) mamografi çektirmelidir. Günümüzde artık dijital mamografi tercih ediliyor. Çünkü dijital mamografi normal momografiye oranla daha kısa sürede
film çekiyor ve kişi yüzde 25 oranında daha az radyasyona maruz kalıyor. Bu hastaların filmleri bilgisayar ortamında uzun süre saklanabiliyor.