Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2008 00:00
Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yaralı, bir hormonal bozukluk olan ’Polikistik Over Sendromu’nun, her 15 kadından birinde görüldüğünü belirterek, "Bu hastalık kısırlık ve estetik sorunlara yol açtığı gibi, insülin metabolizmasında da bozukluklara neden oluyor" dedi.
Hakan Yaralı polikistik over sendromunun, kadınlarda erken yaşlarda görülmeye başlayan ve bir çok rahatsızlığa yol açan ciddi bir problem olduğunu söyleyerek, "Evlilik yaşamında eklenen farklı sorunlarla boyutu genişleyen ve şekil değiştiren polikistik over sendromu, kısırlık ve estetik sorunlara yol açtığı gibi, insülin metabolizmasında da bozukluklara neden oluyor" diye konuştu.
Belirtisi adet düzensizliği
Polikistik over sendromunun her kadının problemi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yaralı, "Doğurganlık çağında bayanlarda en sık karşılaştığımız hormonal bozukluk. Yüzde 6 ila 8 oranında görülür. Başka bir deyişle 12-15 kadından bir tanesinde polikistik over sendromu var" diye konuştu. Polikistik over sendromunun belirtilerine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Yaralı şunları söyledi: "Bu tablonun en önemli özelliği ilk adet görme yaşından itibaren gelen adet düzensizliği. Düzensizlik yılda altı ya da daha az adet görmeyle kendini gösterir. Düzensiz adet görme sonucunda endometrium denilen rahim zarı düzensiz olarak kalınlaşmakta bu da kanser riskini artırmaktadır. İkinci önemli özelliğine gelince, erkeklik hormonu testosteronun kanda artmasına bağlı olarak tüylenmenin ortaya çıkması. Kıllanma özellikle yüzde çene altında, göğüs uçlarında ya da göbeğe doğru oluyor. Yine erkeklik hormonunun yüksekliği erkek tipi saç dökülmesine, yağlanma ve sivilceye yol açıyor. Bu hastalığın üçüncü önemli özelliği ise ultrasonda polikistik over dediğimiz özel bir görüntünün ortaya çıkması. Eğer bir kadında bu üç özellikten ikisi varsa polikistik over sendromu tanısı koyarız."