Güncelleme Tarihi:
ANKARA (AA) - NECAT HASAR - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör saldırıları nedeniyle yaşadıkları toprakları terk eden ve göç ettikleri kentlerde ekonomik sıkıntılar yaşayan vatandaşlar, köylerine dönecekleri günlerin hayalini kuruyor.
Köylerinde besicilik ve çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan, ancak bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle göçe zorlanan aileler, kent yaşamına uyumun yanı sıra ailelerini geçindirmekte de güçlükler yaşıyor.
Terör saldırıları nedeniyle Hakkari'den Ankara'ya göç etmek zorunda kalan 7 nüfuslu Adıyaman ailesi, 15 yıl önce yerleştikleri başkentte zor şartlarda yaşam sürüyor.
Güvenlik kaygısı nedeniyle eşi ve 5 çocuğuyla topraklarını terk eden, huzur ortamının sağlanmasıyla köyüne döneceği günlerin hayalini kuran İbrahim Adıyaman, asgari ücretle geçinemediği için ek iş olarak kağıt toplayıcılığı yapıyor.
- "Terör bitsin hemen dönerim"
İbrahim Adıyaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyünde ekonomik sıkıntı yaşamadan, kimseye muhtaç olmadan geçindiklerini ve o günlerin özlemini yaşadıklarını söyledi.
Köyde yaşarken 500 koyununun ve tarlalarının olduğunu belirten Adıyaman, şöyle konuştu:
"Terör nedeniyle 15 yıl önce Hakkari'yi terk ederek buraya göç ettik. Asgari ücret geçinmemize yetmediği için geceleri kağıt topluyorum. Ankara'da hem ev kirası ödeyip hem de 5 çocuk okutmak kolay değil. Ben okuyamadım. 'Çocuklarım okuyup hayatlarını kurtarsın' diye bu sıkıntılara katlanıyorum. Terör bittiği an burada durmam, topraklarıma dönerim. Hakkari'de toprağımız, hayvanlarımız vardı. Geçimimizi her şekilde sağlıyorduk. Kimseye muhtaç olmuyorduk. Terör olaylarının en kısa zamanda bitmesini istiyoruz. Bölgemizin barışla, kardeşlikle anılmasını bekliyoruz."
- 50 lira için her gün 20 kilometre yol yürüyor
Yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmak için Diyarbakır'dan Ankara'ya gelen Yasin Duh ise 50 lira kazanabilmek için her gün 20 kilometre yol yürüdüğünü ifade etti.
Ailesinin Diyarbakır'da yaşadığını anlatan Duh, "Ailemin en büyük çocuğuyum. Onlara bakmak için çalışmak zorundayım. Kardeşlerimin okuması için burada kağıt topluyorum. Gündüzleri de farklı işler yapıyorum. Böyle yapmasak geçinemeyiz. Her gün hava karardığı zaman yollara çıkarak kağıt topluyoruz. Bunun için günde 20 kilometre mesafe katediyoruz" dedi.