Güncelleme Tarihi:
SİNCAN Osmanlı Mahallesi Doğankent Yapı Kooperatifi’ndeki binalar hem çürük hem de ruhsatsız çıktı. Hürriyet Ankara’nın önceki gün manşetten yer verdiği haberle ilgili ilginç gelişmeler ortaya çıktı. Kooperatif sakinlerinin çatlaklar sebebiyle Sincan Belediyesi’ne başvurması sonucu, çürük olduğu tespit edilen 15 binadan 12’sinin ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Çatlaklar sebebiyle tehlikeli olan ve kullanılamaz hale gelen binalarda yaşayan vatandaşlar ise mağdur olduklarını dile getirerek açıkta kaldıklarını aktardı.
12 tanesi ruhsatsız
50 daireli ve 15 bloktan oluşan Doğankent Sitesi’nin sadece üç tanesine ruhsat çıkarılırken, 12’sinin ise ruhsatsız olduğu belirlendi. Sincan Belediyesi ekipleri tarafından hasar tespit raporu tutulurken ortaya çıkan bu gelişme ile site sakinleri de şaşkınlıklarını gizleyemedi. Vatandaşlar, kaçak ve çürük yapıda oturmalarından dolayı kooperatif kurucusu İ.D’yi sorumlu tuttu.
Problemlerle baş başa bıraktı
Site sakinlerinden Hasan Serin, kooperatif kurucusu ve sonrasında da inşaatların müteahhitliğini yapan İ.D’nin kendilerini mağdur ettiğini iddia ederek, “Bu şahıs, düzgün inşaat yapmadığının ve problemlerin ortaya çıkacağını bildiği için inşaatı yarım bıraktı. Yeni kooperatif yönetimi üç defa noter kanalıyla kendisine tebligat gönderdi. Fakat kendisi 2000 yılında hakediş raporu tanzim ederek para talep etti. Mahkeme kararıyla avukat masrafları ve faiziyle birlikte kendisine 685 bin lira ödemek zorunda kaldık” dedi.
Muhatap bulamıyoruz
Müteahhit İ.D’nin 2006’da vefat etmesiyle birlikte muhatap bulamadıklarını belirten Serin şöyle konuştu: “Şahsın, üç çocuğu var ama çocukları da babalarının piyasaya olan borçlarından dolayı mal varlığını reddediyor. Avukatına vekalet vermiş, avukat ise değişik gerekçelerle mahkemeyi uzatıyor. İ.D. sağ iken, kooperatif yönetimizin imza yetkisini iflas masasına aktardı. Bu sebeple kooperatifimizin hiçbir yetkisiz ve başı boş kaldı. 1998 yılında o zamanki belediye, elektrik, su ve doğalgazlara abone olabilmemiz için geçici iskan verdi. Şu an geçici iskanda oturuyoruz ama mahkememiz devam ettiği ve yetkimiz olmadığı için iskan alamadık.”
Paramızla rezil olduk
Yıkılma tehlikesi olan binalarda oturan 26 aile evlerini boşaltırken, 24 aile ise maddi imkansızlıklarını gerekçe göstererek evlerinde oturmaya devam ediyor. Site sakinleri bir ev sahibi olmak için yıllarca çalışarak biriktirdikleri paralarıyla rezil olduklarını anlattı. 50 dairede yaşayan 200’ün üzerinde vatandaş mağdur olduklanını belirterek, yetkililerin bir an önce kendilerini görmeleri gerektiğini söyledi.