Hem akıllı kart hem akıllı durak

Güncelleme Tarihi:

Hem akıllı kart hem akıllı durak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 00:00

Ankaralıların yıllardır hem otobüste hem de metroda kullandıkları EGO kartı tarih oluyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla İstanbul’daki Akbil sisteminden daha ileri bir sistem Ankara’ya gelecek.

BAŞKENTLİLERİN yıllardır kullandığı EGO kartı tarih oluyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, toplu taşımada kullandığı ücret toplama sistemi, yerini İstanbul’daki “Akbil” (Akıllı Bilet) sistemine benzer bir sisteme bırakacak.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, ocak ayı toplantılarının son oturumunda, konuya ilişkin başkanlık yazısı kabul edildi. Buna göre mevcut ücret toplama sistemi, yerini “elektronik ücret toplama sistemi”ne bırakacak. EGO kartlarının yerini, “Akıllı Bilet” alacak.

Araçlara kamera

Bu arada belediyenin toplu taşıma araçlarında, “Akıllı Durak” uygulaması da başlatılacak. Yolcular, güzergah konusunda bilgilendirilecek. Ayrıca araç içinde kamera sistemi kurulacak.

Başkent Kart uygulamaları, fuar, stadyum, otopark ve ön ödemeli sayaçları da destekler kapasitede kurulacak.

“Akıllı Bilet” uygulaması hakkında Hürriyete konuşan Ulu ihalenin yapılmasından bir yıl sonra bu sistemin hazır hale geleceğini belirterek şunları söyledi:

Yolcu başı üç saniye

“Meclis’te geçen kararla temassız kart sistemine geçiyoruz. Şu anki sistemde, EGO kartının, makinenin içine sokulup, çıkması 12 saniye gibi bir sürede gerçekleşiyor. Yani bir kişinin araca binişi ortalama 12 saniyeden, yeni sistemle 3 saniyeye inecek. Temassız kart sistemiyle otobüs sıraları ciddi bir biçimde azalacak, bekleme süreleri düşecek. DIT kart diye bilinen kredili sistemle de kartta para olmasa bile tıpkı kredi kartı gibi toplu
taşıma araçlarından faydalanılabilecek.

Bu sistem sayesinde araçlarımızı takip edip edebileceğiz ve bir haberleşme sistemi de sağlamış olabileceğiz. Akıllı durak sistemi ilk etapta Kızılay merkezli ve 5 kilometre çapında olacak. Pilot uygulamaya Kızılay’da başlayıp, Ankara geneline uygulayacağız. İhalenin sonuçlanmasının ardından bir yıl içinde bu sistem uygulamaya geçmiş olur.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!