Hedefim çok zamanım yok

Güncelleme Tarihi:

Hedefim çok zamanım yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2007 00:00

16 yaşındaki ODTÜ Lisesi öğrencisi Deniz Ürkün, hem piyano çalarak verdiği yardım konserleri hem de yaptığı gönüllü faaliyetlerle yaşıtlarına örnek oluyor. Deniz’in belirlediği hedefler için her anını planlayarak geçirdiği yaşamı da pekçok genç için ilham verici olmaya aday.

DENİZ Ürkün henüz 16 yaşında bir lise öğrencisi. ODTÜ Lisesi öğrencisi olan Ürkün, pek çok yaşıtından farklı. Pembe dizileri, magazin programlarını, şarkı yarışmalarını hayatına sokmayan Deniz, her anını planlı yaşıyor. Şaşırtıcı bir olgunlukla Ankara Hürriyet’in sorularını cevaplayan Deniz, yıllardır piyano çalıyor, ABD’de ve Türkiye’de yardım konserleri veriyor.

Yaşıtları gibi ÖSS maratonuna kapılmayan Deniz’in hedefi ise ABD’de bir üniversitede burslu öğrenim görmek. Bunun için ABD’nin ÖSS’si olan SAT sınavına hazırlanan Deniz, geleceğinin önceden planlamak ve hedefleri için emek harcamak konusunda pek çok yaşıtına örnek oluyor.

Boş zamanlarını çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışmalar yaparak geçiren Deniz Ürkün, "Benim yaşıtlarımın çoğu zamanlarını Ankara’nın Arjantin Caddesi, Bahçeli, Bilkent gibi popüler mekanlarında gelecekleriyle ilgili kaygı duymadan yaşayıp gidiyorlar. Benimse hedeflerimi gerçekleştirmek için harcayacak boş zamanım yok" diyor. Deniz pek çok yaşıtından farklı ilerleyen yaşamını ve hedeflerini Ankara Hürriyet’e anlattı:

YAŞAMA BAKIŞIM DEĞİŞTİ

Ben Ankara’da doğdum. İlkokul’a TED’de başladım. Ailemin işleri nedeniyle dünyanın dört bir yanını dolaştım. Bir süre Amerika’da öğrenimime devam ettim. Şimdi ODTÜ Lisesi 2. sınıf öğrencisiyim. Dünyanın pek çok ülkesini henüz çocuk yaşlardayken görme şansım oldu. Böyle multi-kültürel bir ortamda yaşamak ve Türkiye dışındaki ülkelerdeki olanakları ve olanaksızlıkları okumak sanırım bana geleceğime ilişkim farklı bir bakış açısı kazandırdı. İnsanları, ülkeleri tanımak, insanların sadece Türkiye’deki gibi yaşamadığını, daha zor ya da daha kolay şartlarda yaşadığını görmek geliştiriciydi. Ayrıca bu tecrübe bana daha objektif de bakmayı da öğretti.

YARDIM KONSERLERİ

Sekiz yıldır piyano çalan Deniz, bu yeteneğini de insanlara yardım etmek için kullanıyor. ABD’de vez Türkiye’de yardım konserlerine çıkan Deniz, piyanonun ve konserlerin kendisine güven kazandırdığını söylüyor: Müziğe Simay Ergene Civelek’le başladım. Beş sene kadar Simay Hocayla çalıştıktan sonra Amerika’ya gittim. Yurtdışında Ayşegül Durakoğlu’yla çalışmalarıma devam ettim. O da benim için bir dönüm noktası oldu. O benim çalışmalarıma daha farklı bir boyut kattı ve onun sayesinde Rus bestecilerle, yeniçağ bestecilerle tanıştırdı. Buraya geldikten sonra şef Mehmet Göktepe’yle devam ettim. İlk konserimi 14 yaşında verdim. Topluluk önüne çıkmak kendine güven gerektiriyor. Türkiye’deki eğitim sistemi ne yazık ki genç bireylere gereken kendine güveni sağlayamıyor. Konserler vermek benim kendime güvenimi çok geliştirdi.

YURTDIŞI HAZIRLIĞI

Deniz’in hayalinde ise ABD’de eğitim görmek var. Kendisine seçtiği bu hedefi bir hayalden gerçeğe çevirmek için de ciddi olarak çalışan Deniz, hem bir danışmandan yardım alıyor hem de ABD’de ÖSS yerine geçen SAT sınavına hazırlanıyor. Deniz, hedefini gerçekleştirmek için her anını planlı yaşadığını söylüyor: "Benim günlük hayatım aklıma ne gelirse onu yapmak üzerine kurulu değil. Sürekli planlı bir hayatım var. Tatillerde bile o günkü programıma zamanımı ayarlıyorum. Televizyonu haber saatlerinde sadece yarım saat için izliyorum. Bunun dışında TV dizilerini ya da müzik yarışmalarını izlemek için çok vaktim yok. Şu dönemde ABD’de okumayı istediğim için bir portfolyo oluşturmam gerekiyor. Bunun için referans mektuplarına ihtiyacım var. Çok sayıda kişi ve kurum şu ana kadar bana referans oldu.
VAKTİM YOK

Deniz Ürkün, "Yaşıtlarım çoğu zamanlarını Bahçeli, Bilkent gibi popüler mekanlarında gelecekleriyle ilgili kaygı duymadan yaşayıp gidiyorlar. Benimse hedeflerimi gerçekleştirmek için harcayacak boş zamanım yok" diyor.

Deniz’in çocuk sağlığı ve eğitimi uzmanı olan annesi Memnune Kullukçu ise dünyanın pek çok yerinde kadınların ezildiğini görmenin Deniz’in hedeflerinde bir olgunluk yarattığını düşünüyor. Kullukçu, zor şartlar altında kızını büyütmeye çalıştığını belirterek şöyle konuştu: "Hep tek bir çocuğum olsun istedim çünkü çocuk yetiştirmek, dünyanın en pahalı en çok emek isteyen uğraşlarından birisi. Tabii bu maddi şartlarla ilgili... Hayatım boyunca emek yoğun çalıştım. Deniz, babasının da işi nedeniyle birçok ülke gördü. Dünyanın yarıdan fazlası kadın olduğu halde kadının daima ikinci plana itildiğini dünyanın pek çok yerinde gördük. Deniz, kendi zor yaşam şartlarımız nedeniyle de çabuk olgunlaştı, O’nun hayatında magazin programlarıyla geçirilen boş vakitler olmadı çünkü bunlar için vakti yoktu. Hayatımızı planlı olarak yaşamak zorundayız. Deniz çok yetenekli ve başarılı bir çocuk, ona maddi açıdan gereken desteği vermek için çok çalışıyorum ancak elbette Türkiye şartlarında tek başıma bunu yapmak çok zor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!