Hayvan hastalıkları bütçeye zarar veriyor

Güncelleme Tarihi:

Hayvan hastalıkları bütçeye zarar veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2007 00:00

Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ayhan Filazi, deli inek hastalığına efsane diyen ve hayvan ithalatını destekleyen hayvan yetiştiricilerini eleştirerek, "Ülkemizde yalnızca hayvan hastalıkları nedeniyle oluşan yıllık ekonomik zarar, süt ve et üretimimizin yüzde 25’ine eş değerdir. Bu da yaklaşık 2,7 milyar YTL’dir" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in hayvan ithalatının serbest bırakılacağı açıklamasını hatırlatan Filazi, şöyle konuştu:

EFSANE YÜZÜNDEN BÜTÇELER SARSILDI

"Bugün için deli inek hastalığı İngiltere, Avusturya, Belçika, Kanada gibi toplam 18 ülkede gerçeklere dayanan bir efsanedir ve bu efsane yüzünden adı geçen ülkelerin hem bütçesi oldukça sarsılmış hem de onlarca insanı kaybetmişlerdir. İşin üzücü yanı güçlü nüfuzlarıyla sürekli Tarım ve Köyişleri Bakanının yanında olan ve ithalattan başka bir şeyi ağızlarından düşürmeyen kişiler en sonunda Sayın Bakanımızı da canlı hayvan ithalatı yönünde inandırmışlardır.

TÜRKİYE’NİN BÜTÇESİ YETERSİZ

Bu rakamlar sadece hayvancılık sektörünün yaptığı zararı yansıtıyor, ama hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların insan sağlığına verdiği zarar ve insan kaybını yansıtmıyor, Biz bütün hayvan hastalıklarının önlenmesi için Tarım Bakanlığının bütçesine 2006 yılı için 20 milyon YTL pay ayırmışız. Halbuki hayvanlarda sadece verem ve brusellanın önlenmesi için 2,7 milyar YTL’ye gereksinim vardır. AB ülkelerinde hayvan hastalıklarıyla mücadele için ayrılan rakam 2007 yılı için 193 milyon Euro’dur. Bu rakam Avrupa ülkelerinde hayvanlarda hastalık olmadığı için verilen bir rakam değildir. Ancak onların bu tür hastalıklara daha çok önem verdiğini ama bir türlü baş edemediklerini göstermektedir."

TÜRMOB’dan 6 üyesine disiplin cezası

TÜRKİYE Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), meslek kurallarına aykırı davranışlarından dolayı, 4’ü meslekten çıkarma, 2’si ise 6 ay süre ile geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası olmak üzere toplam 6 üyesi hakkında disiplin cezası verdi.

TÜRMOB’un disiplin kurulu kararı duyurusu, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!