Haymana’da 73 mahalle artık ‘kırsal’

Güncelleme Tarihi:

Haymana’da 73 mahalle artık ‘kırsal’
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2021 00:25

Haymana’daki 73 mahalle artık ‘kırsal mahalle’ oldu. Düzenleme, vatandaşlara vergi muafiyeti, suda indirim gibi avantajlar sağlayacak. Belediye Başkanı Özdemir Turgut, yasa doğrultusunda alınan karar için, “Gelirlerimizde önemli kayba yol açacak olmasına rağmen vatandaşımız için aldık” dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Yasası’ndaki değişiklikle daha önce mahalleye dönüştürülen köy ve beldelere yeniden ‘kırsal mahalle’ statüsü verilmesine yönelik düzenlemenin ardından Haymana Belediyesi de 73 mahalleyi bu statüye aldı. Karar, Haymana Belediye Meclisi’nin bu ay ki toplantısında oy birliğiyle kabul edildi. Yeni düzenlemeyle ‘kırsal mahalle’ statüsü kazanacak yerleşim birimlerinde, mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai üretimde kullanılan bina, arsa ve araziler, emlak vergisinden muaf olacak. Kırsal mahallelerde bina, inşaat ve imarla ilgili harçlar alınmayacak. İçme ve kullanma suyu için alınacak ücret de en düşük tarifenin iş yerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek. Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, ilçe için aldıkları kararı ve vatandaşlara sağlanan avantajı Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Haymana’da 73 mahalle artık ‘kırsal’


BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NE GİDECEK

“Yasa, ilçe sınırları içerisinde kırsal mahalle belirleme yetkisini ilçe Belediye Meclis’lerine verdi. Biz de 5 merkez mahalle hariç diğer 73 mahallemize ‘kırsal mahalle’ statüsü verilmesi için önerge verdik. Meclis üyelerimizin oy birliği ile kararı aldık. Kararı, gelirlerimizde önemli kayba yol açacak olmasına rağmen vatandaşımız için aldık. Bununla ilgili özellikle sosyal medyada herkes farklı şeyler söylüyordu. Ankara Büyükşehir Belediyesi de muhtarlara ‘böyle bir şey düşünüyorsanız başvurun’ diye bir form göndermiş. Bu nedenle Büyükşehir yapıyormuş gibi bir algı oluşmuş. Halbuki bu düzenleme yasa ile yapıldı. Şimdi kararı Büyükşehir Meclisi’ne göndereceğiz 3 ay içinde de onaylanacak.

HAYVANCILIĞI RAHAT YAPABİLECEKLER

Büyükşehirlerdeki İmar Kanunu buralarda aynen devam edecek. Herkes geçimini hayvancılıkla sağlıyor, hayvancılığı daha rahat yapabilecekler. Emlak vergisi alınmayacak. İnşaat yapımlarında kolaylıklar geliyor. Örneğin vatandaşlara tohum desteği veya çeşitli destekler veriliyor. Yarın, ‘kırsal mahalle olmayan yerlere desteği vermiyoruz’ denilse vatandaşlar mağdur olacaktı. Bu nedenle tüm mahallelerimiz için kararı aldık. En ufak bir tepki de yok her yerden teşekkür geliyor. Vatandaşın yararına olan her kararı uyguluyoruz, hayırlı olsun.”

DİĞER İLÇELERDE DE ALINMASI BEKLENİYOR

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Yasası’nda 2012 yılında yapılan değişikliklerle tüm köy ve beldeler, köy vasfını yitirerek mahalleye dönüşmüştü. 16 Ekim 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan Büyükşehir Yasası’ndaki değişiklikle ise daha önce mahalleye dönüştürülen köy ve beldelere kırsal mahalle statüsü verilmesinin önü açıldı. Yasal düzenleme doğrultusunda merkez ilçe dışında kalan mahalle muhtarlıklarının başvurması halinde ilçe belediyelerindeki Meclis’ler ‘kırsal mahalle’ kararı alabiliyor. Haymana’nın ardından Ankara’nın diğer dış ilçelerinde de benzer kararların alınması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!