Güncelleme Tarihi:
Lenfoma hastası Gözde Angız (20), ABD’deki vericiden alınan ve özel kurye ile Türkiye’ye getirilen kemik iliğiyle hayata tutundu. Operasyonla, Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastanede ilk kez uluslararası veri bankasından temin edilen kemik iliği nakledilmiş oldu. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3 yıldır lenfoma tedavisi gören Angız, hastalıkla tanışmasını ve verdiği yaşam mücadelesini anlattı.
Hastalığımı kabullendim
Lise son sınıftayken sırt ağrısı şikayetiyle başvurduğu hastanede, önce ciğerinde kist bulunduğunu, yapılan ileri tetkikler sonucunda ayrıca lenfoma tanısı konulduğunu belirten Angız, “Ailem bana lenfoma olduğumu söylemedi. Annem bilgisayarda kanserle ilgili bilgilere bakarken anladım hastalığımı. Önce çok üzüldüm, ‘neden ben, ne yaptım da bunu hak ettim?’ diye düşündüm, ama sonra hastalığımı kabullendim, hiç sorgulamadım” diye konuştu.
Çocukları eğlendiriyor
Hayatla bağını hiç koparmadığını, ümitsizliğe kapılmadığını ve doktoruna güvendiğini anlatan Angız, “Hastalığımı kafama hiç takmıyorum, hatta dalga geçiyorum. Moralimi hiç bozmadım” dedi. Tedavisi süresince iyi hissettiği zamanlarda palyaçoluk yaparak kendisi gibi kanser olan çocukları eğlendiren Angız, lösemi ve lenfoma gibi hastalığı olup ilik nakline ihtiyaç duyan hastalar için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine inanıyor.
Cumhurbaşkanı’ndan yardım istedi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup göndererek Türkiye’de kemik iliği bankası kurulması için yardım istediğini ifade eden Angız, “Ülkemizde insanlar bilinçlensin, kemik iliği bağışçısı olmaktan çekinmesin. Bunun için kampanyalar düzenlenmesi gerekir” dedi. Hastalığı süresince ailesi ve arkadaşlarının kendisini hiç yalnız bırakmadığını kaydeden Angız, ailesi ve akrabalarında uygun verici bulunmadığını, bu nedenle uluslararası bankalardan verici arandığını söyledi. Vericinin ABD’de bulunması üzerine büyük bir sevinç yaşadığını ifade eden Angız, iyileştikten sonra eğitim hayatına devam etmek ve üniversiteye gitmek istediğini belirtti.
20 milyon verici tarandı
DR. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kök Hücre Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, hastanın ilaç tedavisine yanıt vermemesi nedeniyle kemik iliği nakline ihtiyaç duyulduğunu, Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da bulunan iki merkezde uygun verici bulunmaması üzerine uluslararası veri bankalarına kayıtlı 20 milyon vericinin tarandığını söyledi. Altuntaş, yabancı vericilerden kemik iliği nakillerinin üniversitelerde yapıldığını, ancak ABD’de bulunan uygun vericiden alınan kemik iliğinin Angız’a nakledilmesiyle Sağlık Bakanlığına bağlı hastanede bir ilk yaşandığını bildirdi.