Hayatı hobi mesleği zorunluluk görmeyin

Güncelleme Tarihi:

Hayatı hobi mesleği zorunluluk görmeyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2008 00:00

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 5. İnsan Kaynakları Yönetimi Kongresi’nde konuşan ODTÜ Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam, "Hayatı bir hobi, mesleğinizi de bir zorunluluk olarak görürseniz bu sizi hep rahatsız edecektir" dedi.

KPMG firmasının Türkiye Başkanı Bülent Ejder de, "Şirketin tercih ettiği personelle çalışmanın değil, çalışanların tercih ettiği şirket olmanın önemli olduğunu" söyledi.

KALDER Ankara ve Peryön İç Anadolu Şubeleri’nin ortaklaşa düzenlediği 5. İnsan Kaynakları Yönetimi Kongresi ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongrede, rekabetin merkezine yerleşen İK ve İK politikaları masaya yatırıldı. Kongreye, insan kaynakları alanında pek çok profesyonel isim, üst düzey yöneticiler ve akademisyenler de katıldı.

DÜNYA ÇAPINDA KATILIM : Panel başkanlığını Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi Koordinatörü Özden Aslan’ın yaptığı oturuma, denetim ve danışmanlık sektöründe dünyanın önde gelen firmalarından KPMG’nin Türkiye Başkanı Bülent Ejder, ODTÜ Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam ve Bilkent Üniversitesi Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi’nden Burcu Kılıçoğlu katıldı. Katılımcılar, gençlerin çalışma yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar, beklentileri ve hedefleri konusunda bilgi verdiler.

SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPIN: Açılış konuşmalarının ardından, "Çalışanlarda aidiyet duygusunu geliştirmek şimdi daha mı zor?" konulu oturuma katılan ODTÜ Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam, "Sevmediği ve istemediği işlerde çalışan ve hayatı cehennem olarak yaşayan insanlar var. Oysa dünyayı cehennem olarak görüyorsanız, içinizde bir cehennem var demektir" dedi. İnam sözlerine şöyle devam etti: "Hepimiz, ailemizden fazla zamanı işimizle geçiriyoruz. Kendimize öz saygımız, güvenimiz ve hatta aile ilişkilerimiz, mesleğimizdeki performansımıza bağlı olarak gelişiyor. Hayatı bir hobi, mesleğinizi de bir zorunluluk olarak görürseniz bu sizi hep rahatsız edecektir. İnsanların iç dünyalarıyla iş dünyalarının dengede olması gerekiyor."

Y NESLİNİ BİZ YARATTIK: Prof. Dr. İnam, Y nesli ve milenyum nesli olarak nitelendirilen 30 yaş altı gençlerin ekran kuşağı olduğunu, bilgisayar ve TV ile paylaşım ve ilişki kurmayı tercih ettiklerini söyledi. Globalleşen, sürekli seçiciliğin ve yarışmanın olduğu dünyada gençlerin de hayata bakışının değiştiğini ifade eden İnam, "Y kuşağını yaratan bizleriz. Bu kuşağın kimseye benzememek gibi ortak bir benzerlikleri var. Hayatın anlamını ve değerlerini algılamakta sorunlar yaşıyorlar. Y kuşağının aileleri çok toleranslı. Gençler, nasıl olsa arkamızda ailemiz var diye düşünerek ufacık bir sıkıntıda işi bırakabiliyorlar" diye konuştu. Y neslinin iş hayatındaki aidiyet duygusunu geliştirmek için onlarla iyi iletişim kurmanın, sadakat ve sorumluluk duygularının geliştirilmesini sağlamanın önemli olduğunu anlatan İnam, gençlere saygılı davranıldığında aldıkları ücretin düşük olmasını bile sorun etmediklerini kaydetti.

Tercih edilen şirket olmak önemli

Şirketin tercih ettiği personelle çalışmanın değil, çalışanların tercih ettiği şirket olmanın önemli olduğunu ifade eden KPMG firmasının Türkiye Başkanı Bülent Ejder ise, "Şirket içinde isteklerin tamamı sebep gösterilerek yapılmalı ve şirket içinde istikrarlı mesajlar verilmeli" dedi. Ejder, sosyal aktivitelerin çalışanların verimliliğini arttırdığını kaydetti.

Kişilerin kariyer hedeflerini çok iyi belirlemeleri gerektiğini ifade eden Burcu Kılıçoğlu ise, "İş hayatında belli bir aidiyet kültürüne adapte olduğunu göstermek çok önemli. Çok iş değiştirmiş bir insan, işverende güvensizlik duygusu uyandırabiliyor. İşveren ’Bu kadar çok iş değiştirmiş bir kişi, kısa sürede bu işten de ayrılabilir’ düşüncesiyle hareket edebiliyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!