Güncelleme Tarihi:
HER YERE YETİŞECEĞİZ |
Şehrin 4 atlısı sokak sokak, cadde cadde Ankara’nın bütün köşelerini dolaşmaya devam ediyor. Hafta boyunca Başkentlilerden gelen ihbarları değerlendiren muhabirlerimiz, vatandaşların bütün dertlerini yetkililerin duymasını sağlıyor. Siz de, “Kaldırımlarımız yıllardır bozuk ve bakımsız”, “Trafik ışıklarımız yanmıyor”, ”Mahallemizin çöpleri kaldırılmıyor”, “Sesimizi kimse duymuyor” diyorsanız, sorunlarınızı 207 02 00 şehir hattına şikayet edin, sesiniz olalım.. SİZ ÇEKİN, BİZ YAYINLAYALIM Ankara Hürriyet, Başkentlilerin sorunlarını gündeme getirmek amacıyla yeni bir uygulamaya daha başladı. Siz de kente dair, sorunlarınızı anlatarak ve fotoğraflayarak, 4atli@hurriyet.com.tr adresine gönderin, yayınlayalım. |
Merdivenleri ulaşıma kapatan eşyalar arasında boş tüpler de var. Yangın sırasında ‘kurtuluş yolu’ olarak kullanılan çok katlı binaların yangın merdivenlerin ‘yük deposu’ haline dönüşmesi dikkat çekti.
Yangın merdivenlerinde yolu kapatan sandalye, uydu anteni, şemsiye ve tüp gibi eşyalar vatandaşların tepkisine neden oldu.
Kurtuluş yolunun yük deposu gibi kullanılmasını eleştiren vatandaşlar, “Bu ateşle baruta yaklaşmaktan daha tehlikeli. İnsanların canı hiçe sayılıyor” dedi. Ankara İtfaiyeciler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Şeheri ise, “Yeni kanuna göre yangın merdivenlerinin kullanılabilir olmasından apartman yöneticileri sorumlu olacak” hatırlatmasında bulundu.
NE ARARSAN VAR
Yangın merdivenlerinin yalnızca vatandaşların kurtulması için değil, itfaiye ekiplerinin olaya müdahale edebilmesinde de etkili bir yol olduğunu belirten Şeheri, şöyle konuştu:
“Merdivenleri yürünebilecek hale getirmek gerekiyor. Aksi durumda çok büyük felaketler yaşanabilir.
YÖNETİCİ SORUMLU
Yeni yapılan binalarda sıkıntı yok. Usullere uygun şekilde binalar yapılıyor. Ancak eski ruhsata tabi binaların tamamı risk analizi yaptıracak. Bu analizler sonunda uzmanlar raporlar hazırlayarak birisini apartman yöneticisine diğerini de Bakanlığa yollayacak.
AĞIR PARA CEZASI
2014 Haziran sonuna kadar yapılacak analizler sonucunda görülen eksiklikler raporda belirtildiği takdirde artık apartman yöneticileri doğacak problemlerden sorumlu olacak. Eğer yangın merdivenlerinin tamamını kullanıma hazır hale getirmezlerse çok ciddi miktarda para cezalarına çarptırılacaklar. Eğer bu konuda yardım talep edilirse biz dernek olarak vatandaşlara yardımcı olacağız.”
ÜÇ KAT ALLAH’A EMANET
İzmir Caddesi’ndeki bir yangın merdiveni görenleri hayrete düşürüyor. Sadece üç kata kadar çıkan merdiven üstte kalan diğer üç kata çıkmıyor. Olası bir yangın halinde alt kattakiler rahatça merdivene ulaşırken, diğer katlardaki vatandaşların ne yapacağı ise düşündürüyor.
KÖPRÜ ALTI OTOPARKI
Oğuz DEMİR
Demirtepe'de Maltepe Köprüsü’nün altından geçen Sezenler Sokak’ta bazı uyanık sürücüler, köprünün altını otoparka çevirdi.
Köprünün altından girişi bulunan Maltepe Çok Katlı Otoparkı’nın afişini görmezden gelen sürücüler, araçlarını gelişigüzel park etti.
Köprü altının kavşak olarak da kullanıldığını belirten vatandaşlar, uyanık sürücülere tepki göstererek, “Çok yakında otopark olmasına rağmen para vermemek adına araçlarını köprü altlarına park eden sürücüler yüzünden bölgede trafik keşmekeşi yaşanıyor” dedi.
VATANDAŞA KALDIRIM YOK
Demirtepe Lale Sokak’ta ise yolun sağ tarafı araçlar tarafından park haline getirilirken park edecek yer bulamayan sürücülerden bazıları da yolun solundaki kaldırıma araçlarını park etti. Yayalar, karşıya geçerken durmak veya yavaşlamak yerine kendilerini klaksonla taciz eden sürücülere, “Yollar araçlarınsa kaldırımlar bizim. Ancak park eden araçlar nedeniyle kaldırımları kullanamıyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.
YASAĞA ALDIRIŞ ETMEDİLER
Kızılay'da Yeşilırmak Sokak’ın GMK Bulvarı’na bağlandığı noktada park yasağı levhasına aldırış etmeyen bazı sürücüler de objektiflere yakalandı. Yasak uyarı levhasının hemen altına araçlarını park eden vatandaşlar yasağa aldırış etmedi.
KAFAMIZA DÜŞERSE
Mithatpaşa Bulvarı üzerindeki yaya üst geçitlerinin kaplama levhalarının yer yer düştüğü görüldü. Sürücüler ve vatandaşlar levhaların tehlikeli olduğunun altını çizerken levhaların araçların üzerine düşmesi halinde büyük kazalar meydana gelebileceği uyarısında bulundu. Sürücüler hem araçlarının hasar göreceğini hem de yoğun olan bulvar trafiğinin saatlerce tıkanabileceği bilgisini verdi.
KARANLIK TÜNEL GİBİ
Doğukent Bulvarı’ndan Oran’a bağlantı sağlayan alt geçit ise sürücülerin korkulu rüyası haline geldi. Altgeçitteki ışıklandırmanın yetersiz olduğunu vurgulayan Başkentli sürücüler özellikle gündüzleri geçide girdikleri anda fazla ışık olmaması sebebiyle karanlık bir tünele girdiklerini ve kaza olasılığının çok yüksek olduğunu vurguladı.
ÇALIŞMA VAR UYARI YOK
Şantiye alanına dönen Anadolu Bulvarı’nı İstanbul Yolu’na bağlayan bölümde süren yenileme ve asfalt çalışmaları bulvar trafiğini bir süre aksatsa da sürücüler trafik sıkışıklığından değil yolda gerekli uyarı levhalarının ve önlemlerin alınmamasından şikayetçi oldu. Özellikle akşam saatlerinde bulvarın bariyer olmayan bölümlerinin tehlikeli hale geldiğini kaydeden vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Tema Park alanında da yeterli uyarı levhalarının olmamasından yakındı.
ALFEBEME DOKUNMA
Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü görme engellilerin toplu taşıma araçlarını daha kolay kullanması için kapalı duraklara plakalar yerleştirerek, durak ve güzergah hakkındaki bilgileri Braille Alfabesi (Körler Alfabesi) ile vermeye başladı. Ancak duraklara yapıştırılan alfebelere duyarsız vatandaşlar tarafından zarar verilmesi, engellilerin tepkisine yol açtı.