Güncelleme Tarihi:
ANKARA Lokantacılar ve Kabapçılar Odası Başkanı Mehmet Aztekin, lokantalara uygulanan KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşmesi gerektiğini, aksi taktirde hayat standardı esasına dayanan vergi sisteminin gelmesiyle birlikte sektörün büyük darbe göreceğini belirtti.
Uzun süredir lokantalardaki çıktı KDV’sini yüzde 8’e indirmenin savaşını veren Lokantacılar Odası Başkanı Aztekin, düşük gelir gösteren mükellefler için asgari matrah ödeme esasını getiren vergi sisteminin uygulamaya konmasıyla birlikte esanafın daha büyük sıkıntı yaşayacağını dile getirdi. Ankara Hürriyet’e konuşan Aztekin, "Hayat standardı getirilirse lokantaların KDV’si mutlaka yüzde 8’e indirilmelidir" diyerek, şunları kaydetti:
KARISINI BULAŞIKÇI YAPIYOR
Odamızın şu an 2 bin 300 üyesi var ve bunlardan sadece 300’ü kar ediyor. Dükkan kirası, elektrik, su, vergi derken 2 bin lokanta esnafı kar etmiyor. Bunlar işi bırakıp başkasının yanında çalışsa daha iyi kazanır. Patron artık dükkanında kendi çalışıyor, hanımı bulaşıkları yıkıyor, çocuğu okuldan gelip paket servisi, getir götür yapıyor. Sabah 08.00’den akşam 22.00’ye kadar çalışıyorlar. Başka çözüm yolu yok. KDV düşse devlet daha çok vergi kazanır. Yüzde 18 KDV sürdükçe birçok lokantacı işi bırakacak.
ÇANKAYA’NIN DENETİMLERİ BAŞARILI
2004’den beri Çankaya Belediyesi tarafından lokantalara yönelik olarak yürütülen haberli denetimler çok başarılı sonuçlar doğurdu. Esnaf odalarından da temsilcilerin katıldığı bu denetimlerde belediyenin sağlık müdürlüğü, zabıta, iktisat ve veterinerlik uzmanları incelemeler yapıyor. Kusurlu bulunan lokantalara ilk olarak uyarıda bulunuluyor, ikinci denetimde tutanak tutuluyor, üçüncü denetimde ise ceza kesiliyor. Kusursuz bulunanlara Çankaya Beldiyesi "teşekkür belgesi" veriyor. Oldukça başarılı olan bu denetimler sonucunda bazı lokantalarda yüzde 90’lara varan kusurlar yüzde 5’lere düştü.
YANYANA İKİ LOKANTA AÇILIYOR
Aztekin, ruhsat verme yetkisinin belediyeden odaya geçmesini istediklerine de dikkat çekti. Ankara’da iki lokantanın yan yana açılabildiğini belirten Aztekin, bunun haksız rekabet yarattığını, bir lokantayla diğeri arasında en az 500 metre olması gerektiğini kaydetti. Bunu düzenleyecek bir standart olmadığını kaydeden Aztekin, "İsteyen istediği yere lokanta açabiliyor. Bunun için birçok dilekçe verdik ama bir sonuç alamadık. Oda olarak ruhsat yetkisi bize verilse bunu düzenleriz" dedi.
ANKARA Lokantacılar ve Kabapçılar Odası Başkanı Mehmet Aztekin, lokantalara uygulanan KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşmesi gerektiğini, aksi taktirde hayat standardı esasına dayanan vergi sisteminin gelmesiyle birlikte sektörün büyük darbe göreceğini belirtti.
Uzun süredir lokantalardaki çıktı KDV’sini yüzde 8’e indirmenin savaşını veren Lokantacılar Odası Başkanı Aztekin, düşük gelir gösteren mükellefler için asgari matrah ödeme esasını getiren vergi sisteminin uygulamaya konmasıyla birlikte esanafın daha büyük sıkıntı yaşayacağını dile getirdi. Ankara Hürriyet’e konuşan Aztekin, "Hayat standardı getirilirse lokantaların KDV’si mutlaka yüzde 8’e indirilmelidir" diyerek, şunları kaydetti:
KARISINI BULAŞIKÇI YAPIYOR
Odamızın şu an 2 bin 300 üyesi var ve bunlardan sadece 300’ü kar ediyor. Dükkan kirası, elektrik, su, vergi derken 2 bin lokanta esnafı kar etmiyor. Bunlar işi bırakıp başkasının yanında çalışsa daha iyi kazanır. Patron artık dükkanında kendi çalışıyor, hanımı bulaşıkları yıkıyor, çocuğu okuldan gelip paket servisi, getir götür yapıyor. Sabah 08.00’den akşam 22.00’ye kadar çalışıyorlar. Başka çözüm yolu yok. KDV düşse devlet daha çok vergi kazanır. Yüzde 18 KDV sürdükçe birçok lokantacı işi bırakacak.
ÇANKAYA’NIN DENETİMLERİ BAŞARILI
2004’den beri Çankaya Belediyesi tarafından lokantalara yönelik olarak yürütülen haberli denetimler çok başarılı sonuçlar doğurdu. Esnaf odalarından da temsilcilerin katıldığı bu denetimlerde belediyenin sağlık müdürlüğü, zabıta, iktisat ve veterinerlik uzmanları incelemeler yapıyor. Kusurlu bulunan lokantalara ilk olarak uyarıda bulunuluyor, ikinci denetimde tutanak tutuluyor, üçüncü denetimde ise ceza kesiliyor. Kusursuz bulunanlara Çankaya Beldiyesi "teşekkür belgesi" veriyor. Oldukça başarılı olan bu denetimler sonucunda bazı lokantalarda yüzde 90’lara varan kusurlar yüzde 5’lere düştü.
YANYANA İKİ LOKANTA AÇILIYOR
Aztekin, ruhsat verme yetkisinin belediyeden odaya geçmesini istediklerine de dikkat çekti. Ankara’da iki lokantanın yan yana açılabildiğini belirten Aztekin, bunun haksız rekabet yarattığını, bir lokantayla diğeri arasında en az 500 metre olması gerektiğini kaydetti. Bunu düzenleyecek bir standart olmadığını kaydeden Aztekin, "İsteyen istediği yere lokanta açabiliyor. Bunun için birçok dilekçe verdik ama bir sonuç alamadık. Oda olarak ruhsat yetkisi bize verilse bunu düzenleriz" dedi.
Büyükşehir’in çorbası esnafı vuruyor
Büyükşehir Belediyesi her gün Ulus’da ve çeşitli yerlerde halka çorba dağıtıyor. Lokanta esnafından bununla ilgili sürekli şikayet alıyoruz. Esnaf, "Sabah vatandaş gelip benim dükkanımda çorba içmiyor artık" diye hayli tepkili.
Başkan Melih Gökçek’e bununla ilgili mektup yazdık. Bir çözüm bekliyoruz. Belediye’yle yaşadığımız diğer bir sorun da tabela ve reklam vergisi. Esnaf bu vergilerin yüksekliğinden çok şikayetçi.
Sıra size gelecek deniyor
KDV’yle ilgili sıkıntılarımızı uzun süredir dile getiriyoruz. "Ekonomi düzeldikçe sıra size de gelecek" diyorlar. 2001 krizinden önce odamıza 4 bin üye kayıtlıydı. 1992’de yüzde 23’e çıkan KDV, tepkiler üzerine yüzde 15’e indi. 1997’de ise yüzde 8’e çekildi, ama uygulamaya konamadan hükümet düştü ve KDV yüzde 15’de kaldı. 1999’daki Ağustos ve Kasım depremlerinin ardından KDV yüzde 15’den 17’ye, daha sonra da 18’e çıktı. 2001 krizinden sonra da üyelerimiz ayrılmaya başladı, sayımız 2 bin 300’e düştü. 2004’te çıkan kararnamede lokantalar yer almadı. Diğer birçok gıda ürünlerinde oran yüzde 8’e çekildi. 3 Kasım seçimleri yapıldığından itibaren de hükümet bize sürekli "Ekonomi düzeldiğinde sıra size gelecek" diyor.
Dört dörtlük denetim
Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Mehmet Aztekin, Çankaya Belediyesi’nin haberli denetimlerinde lokantalardaki her türlü ayrıntının, özellikle de temizliğin incelendiğini belirtti. Aztekin, denetimlerde özetle şu unsurları kontrol ettiklerini söyledi: "İşçilerin sağlık cüzdanının onaylanmış olup olmadığı, girişte yangın söndürme tüpü olup olmadığı, sıcak su tertibatı, ecza dolabı ve soyunma dolabı olup olmadığı, bay bayan ayrı WC’lerin olup olmadığı, etlerin, peynir ve süt ürünlerinin faturasının olup olmadığı, umumi temizlik, yerler ve WC’lerin temizliği, işçilerin kıyafeti, saç sakal olup olmadığı." Aztekin, lokantacılara "Yaptığınız yemekleri önce kendiniz yiyin, sonra müşteriye sunun. Kendi yemediğiniz yemeği başkasına yedirmeyin, yoksa üçkağıtçılık olur" dediklerini de söyledi.