Güncelleme Tarihi:
Ankara’daki Kurtboğazı Barajı’nda, kullanımı yasak olan ‘hayalet ağ’ diye de bilinen misina ağlarla balık avlandığı yönünde ihbar alan Kızılcahamam İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, harekete geçti. Baraja botla açılan ekipler, 15 metre derinlik ve 800 metre uzunluğundaki ağa takılmış halde buldukları yaklaşık 300 kilogram aynalı ve pullu sazan balığını, tekrar baraja bıraktı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, barajda yasak ve kaçak yöntemlerle avlanan kişileri ararken, ihbarı yapan Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF) Başkanı Serkan İnanç, şöyle anlattı:
TEDARİK ETMEK ÇOK KOLAY
“Yasak avcılığın bir numaralı silahı misina ağıdır. Misina ağı aynı zamanda, balıkçılığın el bombası olarak da bilinir. Ülkemizde misina ağı kullanılarak balık tutmak yasakken, misina ağını tedarik etmek son derece kolay. Yurt dışından gelen ağların ülkemize girişinde herhangi bir engel bulunmuyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu ürünlerin ülkemize girişini engellemesi gerekiyor.
GÜNDE 2 İLA 3 TON
Kurtboğazı Barajı’nda yasak avlanan kişiler günde 2 ila 3 ton balık çekebiliyor. İçme suyu havzaları için büyük öneme sahip balıkların üremesi engelleniyor. Denetim yapan ekiplerin çalışmadıkları geç saatlerde ağı atıp, yine sabah mesai saati başlamadan önce çekiliyor. Yetkili kişilerin Kurtboğazı Barajı gibi önemli bölgelerde günün ve haftanın her saati duyarlı bir şekilde çalışılması gerekiyor.
KANUN YENİDEN DÜZENLENMELİ
Yürürlükte bulunan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu, özellikle cezalar konusunda çok yetersiz. 44 yıldır yürürlükte bulunan bu kanunun biran önce tekrardan düzenlenmesi gerekiyor. Bölgede tutulan yasa dışı balıklar esnafın duyarlılığı sonucu toptancı hallerine giremiyor, ancak yasa dışı yollarla bazı restoranlara ve semt pazarcılarına normal fiyatların çok daha altında satılıyor. Yasa dışı ağ atarak günde 2 ton balık yakaladığınızda bile bin 55 lira ceza uygulanıyor. Balıkların piyasa değeri bu cezanın çok üstünde ve doğal olarak caydırıcı niteliği bulunmuyor.”
ÇOK SAYIDA İHBAR GELİYOR
Yaklaşık 300 kilogram balığın yeniden baraja dönmesini sağlayan Tarım Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı balık avlayanlara göz açtırmamak üzere sürekli çalışma içerisinde bulunduklarını kaydetti. Çok sayıda ihbar aldıklarını ve bunların hepsini büyük bir titizlikle değerlendirdiklerini belirten yetkililer, bu konuda destek verenlerle birlikte yasa dışı avcılığın önüne geçeceklerini kaydetti.