Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2008 20:25
Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 55’inin karşılandığı Ankara’nın Beypazarı ilçesinde havuç hasadına başlandı.
Beypazarı Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Orhan, havuç veriminin bu yıl beklediklerinden daha iyi olduğunu belirtti.İlçede yaklaşık 20 bin dönüm alanda havuç ekiminin yapıldığını ifade eden Orhan, 120-135 bin ton arası ürün hasat etmeyi hedeflediklerini bildirdi. Mayıs, haziran ayında havuç ekimi yapan çiftçilerin, yetiştirdiği ürünü ekim, kasım aylarında hasat etmeye başladıklarını anlatan Orhan, "Hasat edilen havucun büyük bir bölümü ’kuyulama’ denilen yöntemle tarlada toprağa gömerek veya soğuk hava depolarında saklanarak Şubat ayına kadar muhafaza ediliyor. Şubattan itibaren yerdeki kuyulardan çıkarılıp yıkanarak paketlenen havuç tüketiciye sunuluyor" dedi.Havucun çok emek gerektirmesine karşın, değerinin altında satıldığını ifade eden Orhan, havucun faydaları tam olarak anlatılırsa tüketim daha da artacağını söyledi.Beypazarı çiftçisinin Türkiye’nin en kaliteli havucunu yetiştirdiğini belirten Erdoğan Orhan, yaşadıkları sıkıntılarını şöyle anlattı:"Kaliteli havuç kumlu toprakta, bol su ile yetişir. Bu bölgenin toprağı havucun yetişmesi için çok elverişli, ancak yer altı suları, kuraklığın da etkisiyle son iki yılda büyük ölçüde azaldı. Havuç, yetiştirilirken çok fazla su ihtiyacı olan bir sebzedir. Çiftçilerimizin tarlalarının yanı başındaki kuyular kurudu. Tarlasından 3-5 kilometre uzağa sondaj vurarak su bulmaya çalışıyorlar. Çiftçi, sondajla çıkardıkları suyu yapay havuzlarda toplayıp ürünleri bu su ile yetiştirmeye çalışıyor. Tarım girdileri zaten çok pahalı, bir de sulama maliyeti arttığı zaman bizler ekim yapamayacak duruma geliyoruz.