Güncelleme Tarihi:
DEVLET günümüzde, küreselleşmeyle dünyadaki ticaret hacmine paralel olarak, ulaştırma sektörünün dünya ekonomisinin lokomotiflerinden biri haline geldiğine dikkati çekti. Birdal, “Teknolojik yeniliklerin öncelikli olarak hayata geçirildiği havacılık sektörü de, dünyada baş döndürücü bir hızla gelişmekte, gerek uluslararası gerekse kıtalar arası entegrasyonda büyük rol oynamakta, hatta öncülük etmektedir” dedi.
Türkiye’deki sivil havacılık sektörünün, dünya havacılık sektörlerine kıyasla, son dönemde çok hızlı bir büyüme kaydettiğini ifade eden Birdal, şunları söyledi:
Sektör büyümesi
“Bu durum, sektördeki global faktörler yanında, özellikle ülkemiz dinamikleri ve ekonomik gelişmesinden kaynaklanan bir sektör büyümesi olarak kaydedilmiştir. Örneğin, 2010 yılında gerçekleşen sivil uçuş trafik sayısı, 2003 yılına kıyasla yüzde 132’lik bir artış göstererek 1 milyon 213 bine ulaştı. Avrupa’da 2012 yılında, 2007 yılı trafik seviyesine dönülmesi beklenirken, Türkiye’de 2010 yılında gerçekleşen trafik 2007 yılına oranla yüzde 30’luk bir artış gösterdi. Önümüzdeki yıllarda da bu artışın devam etmesi beklenmekte olup, 2010 yılında ortalama 3500 sivil IFR trafiğe hizmet verilmektedir.”
Hedef 125 milyon yolcu
75 farklı ülkeden 370 yabancı ve 18 yerli havayolu şirketine hizmet sağlandığını bildiren Birdal, hava ulaşımında geçen senenin rakamlarının bu yıl ekim ayı sonunda yakalandığını ifade ederek, Kasım ayı sonu itibariyle de transit yolcularla birlikte 112 milyon kişinin hava ulaşımını kullandığını söyledi. 2011 yılı sonunda yaklaşık 125 milyon kişinin hava ulaşımını kullanacağını tahmin ettiklerini ifade eden Birdal, “Geçen sene 102 milyon kişi taşınmıştı. Bu yıl sonunda yüzde 20’ye yakın artış bekliyoruz. Bu şekilde artış dünyada çok fazla ülke yok. Çin, Brezilya ve Türkiye’deki hava ulaşımında iki rakamlı artış var” diye konuştu. Avrupa hava trafiğine en çok trafik ekleyen ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Birdal, “Avrupa hava trafiği içinde en yüksek artış Türkiye’de” dedi.