Hava kirliliğinde Ankara rekoru

Güncelleme Tarihi:

Hava kirliliğinde Ankara rekoru
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2014 13:35

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre, geçen yıl en yüksek partiküler madde ortalaması Ankara-Sıhhiye istasyonunda ölçüldü.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013'e ilişkin hava kalitesi verilerini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ankara-Sıhhıye, Batman, Afyon, Siirt, Bolu, Kahramanmaraş Elbistan, Manisa, Sakarya, Ankara Demetevler ve Denizli-1 istasyonları, partiküler madde ortalamalarının en yüksek çıktığı iller olarak kayda geçti. Kükürtdioksit ortalamasının en yüksek bulunduğu istasyonlar ise Afyon, İzmir- Şirinyer, Muğla-1, İzmir-Çiğli, Kahramanmaraş-Elbistan, Karabük, Edirne, Batman, Yozgat ve Karaman oldu. Çanakkale, Giresun, Sinop, Yalova, Artvin, Adana Çatalan, Erzurum, Kastamonu, Kilis ve Eskişehir'deki hava kalitesi istasyonları ise partiküler madde ortalamalarının en düşük bulunduğu iller olarak belirlendi. Eskişehir, İçel, Artvin, Yalova, Giresun, Kocaeli, İstanbul Kartal, İstanbul Sarıyer, Tokat ve Kayseri Melikgazi'deki hava kalitesi istasyonlarında ise en düşük kükürtdioksit ortalamalarına ulaşıldı.

Haberin Devamı

PARTİKÜLER MADDEDE ÖLÜM RİSKİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü'nün internet sitesinde partiküler maddenin sağlığa zararı konusunda şu bilgiler veriliyor:

"Partiküller solunum sisteminde birikebilir ve çeşitli sağlık etkilerine neden olabilir. Kaba partiküller, astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilir. İnce partiküllere maruziyet, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine neden olur. Ters sağlık etkileri, PM'e hem kısa periyotlar (bir gün gibi) ve hem de daha uzun periyotlar (bir yıl veya daha uzun) da maruziyet ile birleştirilir. Astım, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler PM'e maruz kaldığında, erken ölüm riski veya acil servislere başvuruda artış olur. Yaşlılar PM maruziyetine karşı hassastır. Bu grup, hastanelere veya acil servislere başvuru ve kalp ve akciğer hastalığından erken ölüm gibi risklere açıktır. PM'e maruz kalındığında, mevcut akciğer hastalığı olan kişiler ve çocuklar normal koşullarda yapabildikleri halde, derin veya kuvvetli olarak soluk alamayabilirler ve öksürük ve kesik kesik nefes alma gibi belirtiler görülebilir. PM, solunum enfeksiyonlarına hassasiyeti arttırabilir, astım, kronik bronşit gibi mevcut solunum hastalıklarını kötüleştirebilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!