Hava ambulansı tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Hava ambulansı tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2008 00:00

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, hava ambulans sisteminin geliştirilmesi için helikopter ve uçak ambulansların hizmete sokulacağını açıklaması sağlık caimasında tartışılıyor. Özel Dolunay Hava Ambulansı Şirketi Müdürü Mehmet Güneş’e göre, hava ambulansları için Türkiye’de havaalanı ve heliport sayısı yetersiz.

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ’ın, ilk iki tanesinin Eylül ayında Ankara ve İstanbul’da hizmete gireceğini açıkladığı hava ambulansları tartışılıyor. Özel Dolunay Hava Ambulansı Şirketi Müdürü Mehmet Güneş, hava ambulansları için Türkiye’deki havaalanı ve heliport sayısının yetersiz olduğunu belirtti.

Mehmet Güneş, Türkiye’de özel bir şirkete ait tam donanımlı sadece bir hava ambulansı olduğunu, bunun dışındakilerin koltukları sökülerek hasta nakli için uygun hale getirilen uçaklar olduğunu bildirdi.

Türkiye’de özel hava ambulansı hizmeti verilirken bazı sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Güneş, hava ambulansı hizmeti verebilecek firmanın uzman bir ekibe sahip olduğunu belgelemesi gerektiğini kaydetti.

Havada karşılaşılabilecek problemler hakkında kursa tabi tutulan personele bu alanda deneyimli uzmanlarca bilgi verildiğini anlatan Güneş, "Kurslarda, basınç farkında hastanın karşılaşabileceği problemlerde nasıl davranılması gerektiği, bu ortam değişikliğinde hastanın karşılaşabileceği problemlerin neler olduğu, böyle bir durumda yapılması gereken ilk müdahale anlatılıyor" diye konuştu.

Personelin staj süresinin yaklaşık 10 uçuş olduğunu anlatan Güneş, uzman doktorlarca onay verilene kadar, stajın devam ettiğini söyledi.

Pist sorunu

Hizmet verirken yaşadıkları sıkıntılara da değinen Mehmet Güneş, "Uuçağın kalkması ve hastanın nakledilmesi sürecinde hekim onayı ve diğer izinlerin alınması zaman kaybına neden oluyor" dedi.

Güneş, bu sorunların çözümü için özel hava ambulansı hizmeti veren firmalara genel bir izin çıkarılmasının uygun olduğunu belirterek, "Ambulans uçağın aprona girebilmesi, personelin zaman kaybetmemesi ya da kağıt üzerindeki işlerin daha sonra yapılabilmesi için bir kanun çıkartılabileceği" önerisinde bulundu.

Hava trafiği göz önünde bulundurulduğunda kalkış esnasında gecikmeler yaşanabildiğine dikkati çeken Güneş, hava ambulansları için Türkiye’de havaalanı ve heliport sayısının yetersizliğinden yakındı.

Her ile heliport

Helikopter ambulans hizmeti de verdiklerini ifade eden Güneş, heliport açılabilmesi için izin alınması gerektiğini ve heliport açmanın maliyetli bir iş olduğunu belirtti.

Güneş, "Hastaneler bu yüzden buna yanaşmak istemiyorlar. Ankara gibi metropolde bile çok az sayıda heliport var ancak bunlar da hastane bölgelerine uzak olan yerlerde" diye konuştu.

Yaşadıkları sıkıntıların başında heliport azlığının geldiğini dile getiren Güneş, helikopter ambulansın indirileceği yerle ilgili çok büyük sorunlar yaşadıklarını vurguladı. Güneş, iniş için genelde stadyumları ya da çevresinde yerleşim yeri olmayan alanları tercih ettiklerini belirterek, "Bunun için de izin gerekiyor. Bu konuda bir düzenleme yapılırsa, en azından acil bir konuda daha güzel, çabuk ve sorunsuz hizmet verilebilir" görüşünü dile getirdi. Güneş, her ilde bir heliport bulunması gerektiğini belirterek, "Heliport yapılmasının o kadar maliyetli bir şey olacağını sanmıyorum ama gerekli izinlerin çıkması çok önemli" dedi.

Öncelik Ankara ve İstanbul’un

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, hava ambulans sisteminin geliştirilmesi için helikopter ve uçak ambulansların hizmete sokulacağını belirterek, ilk 2 helikopter ambulansın, İstanbul ve Ankara’da Eylül’de hizmete sunulacağını açıklamıştı.

Akdağ’ın verdiği bilgiye göre, hava ambulans sistemi hayata geçirilirken İstanbul, Ankara İzmir, Antalya, Bursa, Çanakkale, Afyonkarahisar, Konya, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Van ve Diyarbakır’da konuşlandırılacak helikopter ambulanslar için belirlenen hastanelere pist yapılacak. Bu pistler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek.

Helikopter ambulanslar için pist inşa edilecek hastaneler arasında, Ankara’daki Atatürk, Etlik Yüksek İhtisas ve Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, İstanbul’daki Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir’deki Yeşilyurt Devlet Hastanesi bulunuyor.

Helikopter ambulanslar, tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde hizmet verecek. Buna göre, bulundukları illerin yanı sıra çevre illerdeki acil hastaların da taşınacağı helikopter ambulanslar, 200 kilometrekarelik alanda hizmet verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!