Hastaneden 12 TL'ye deney faresi /Haberin özü/sözü

Güncelleme Tarihi:

Hastaneden 12 TLye deney faresi /Haberin özü/sözü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2012 17:45

Haberin Devamı

BİLİMSEL deneylerde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı hastanelerinde üretilen hayvanların satış ve günlük bakım ücretleri belirlendi.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl yayınladığı genelgeyle bakanlık hastanelerinin ürettiği deney hayvanlarının satış ve günlük bakım fiyatlarını duyurdu.
Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde ruhsatlandırılan ve çalışma izni verilen deney hayvanı üretici, kullanıcı ve tedarikçi kuruluşlar arasında Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de yer aldığını anımsatan Çağıl, bu hastanelerde üretilen deney hayvanlarının Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki Kanun çerçevesinde fiyatlandırılacağını belirtti.
Genelgeye göre, Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler bilimsel araştırmalar için ihtiyaç duydukları deney hayvanlarını öncelikle üretim yapan bakanlık hastanelerinden alacak.
 
Deney hayvanı fiyatları

 
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun deney hayvanları için belirlediği fiyata göre fare 12, gebe fare ve sıçan 20'şer, gebe sıçan ve yavrulu anne sıçan 40'ar, kobay ve tavşan 50'şer, gebe tavşan 110 liradan satılacak.
Bakanlık hastaneleri kendi aralarındaki satışlarda, yüzde 50'ye kadar indirim uygulayabilecek.
Genelgeye göre deney hayvanları için günlük bakım ücreti de farede 35 kuruş, sıçanda 40 kuruş, tavşan ve kobayda 1'er lira olarak uygulanacak.
Satış yapıldıktan sonra uygulanacak günlük bakım ücreti, mikroptan arındırılmış fare üretiminde yüzde 100, diyabet gibi özelikli bakım gerektiren durumlarda ise yüzde 50 oranında artırılabilecek.

Haberin Devamı

Hastaneden 12 TLye deney faresi /Haberin özü/sözü

SAĞLIK bir yana, özellikle sabun, şampuan gibi ürünlerin de dahil olduğu kozmetik sektöründe hayvan deneyleri, dünyada hayvanseverlerin yaygın olarak mücadele ettiği bir alan.
Uluslarası Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA, People for the Ethical Treatment of Animals) örgütünün çabasıyla, artık üretiminde hayvanlar üzerinde denetim yapılmayan ürünlere "Sıçrayan tavşan / hayvanlar üzerinde test edilmemiştir (leaping bunny / not tested on animals / cruelty free)" ya da "Not tested on animals" logosu konuluyor.
Beş yıl öncesine kadar sahipsiz köpeklerin bile yaygın olarak deneylerde kullanılması, bu tür çabalarla önlendi.
Can ve canlı kavramları sadece bize, insana ait değil. Değil mi?

Haberin Devamı

Hastaneden 12 TLye deney faresi /Haberin özü/sözü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!