Güncelleme Tarihi:
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ANEAH), Organ Bağışı Haftası kapsamında hemodiyaliz hastalarına, tedavi sırasında el sanatları ve kitap okuma etkinlikleriyle moral desteği sağlamayı amaçlayan ‘Gönülden Destek Projesi’nin tanıtımını yaptı. ANEAH Hemodiyaliz Merkezi Siteler Semt Polikliniği’ndeki toplantıda, Ankara Üniversitesi (AÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Çankaya Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu işbirliğiyle hayata geçirilen projenin detayları paylaşıldı. Toplantıya Ankara 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbı Hizmetler Başkanı Prof. Dr. Öner Odabaş, ANEAH Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, ANEAH Nefroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Fatih Dede, AÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Perihan Şenel Tekin ile tedavisi devam eden hastalar ile çok sayıda öğrenci katıldı. ANEAH’ın organ nakli konusundaki çalışmaları ile Gönülden Destek Projesi hakkında bilgi veren Zengin, şunları söyledi:
TEDAVİ BAŞARISINI YÜKSELTİYOR
“Hastane olarak böbrek, karaciğer, kemik iliği ve kornea nakli gibi 4 önemli alanda hastalara hizmet veriyoruz. Hemodiyaliz Merkezimizdeki hastalarımızın moral desteği bulmalarını amaçlayan yenilikçi bir uygulama hayata geçirildi. Hastalarımızın makineye bağlı kaldığı süre içinde, tedaviyi daha kolay ve sevimli hâle getirebilmek, onlara daha hoş zaman geçirtebilmek adına, en azından bizim bildiğimiz kadarıyla ne Türkiye’de ne de dünyada örneği olmayan bir uygulama getirdik. Yaklaşık bir aydır bu program devam ediyor. Hastalar memnun ve geri bildirimler çok iyi. Tabii pek çok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da hastalarımızın moralinin yüksek olması, sağlık çalışanları olarak bizim işimizi de çok kolaylaştırıyor, hastalarımızın uyumu ve tedavi başarımız artıyor.”
‘MOTİVASYONUMUZ ARTIYOR’
Projede görev alan öğrenciler de yaptıkları faaliyetleri anlattı. AÜ Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü öğrencisi Neziha Kılıç, “Bir aya yakındır buradayız. Hastalarımızın projeye yakınlığı ve hoşgörülü oluşları bizi de motive ediyor. İsteklerine göre kitap okuyor ya da birlikte ahşap boyama yapıyoruz. Bir kitap ya da boyama işi iki hafta bitiyor. Bittiğinde ‘Yeni bir şeye geçecek miyiz’ diye soruyorlar. Mutlu oluyoruz” diye konuştu. Projeden memnun hemodiyaliz hastaları ise, “Zor bir hastalık ve psikolojik olarak zorluyor. Yapılanlardan çok memnunuz. Stres atıyoruz, motivasyonumuz artıyor, mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandı.
NAKİLLERİN YÜZDE 80’İ CANLIDAN
Organ naklinin önemini vurgulayan ANEAH Nefroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Fatih Dede ise şöyle konuştu:
“Toplumda böbrek hastalığı sıklığı giderek artıyor. Şu anda ülkemizde 60 bin civarında hemodiyaliz hastası var. Ve her yıl bu rakam ortalama 10 bin ilâ 15 bin oranında yükseliyor. Diyaliz tedavisi açıkçası uzatma tedavisi gibi. En ideal tedavi, organın yerine konması. Tabii bu da organ bağışı ve nakliyle ilgili. Biz organ nakillerini yüzde 80 canlıdan yaparken, yurt dışında nakillerin yüzde 80’i kadavradan yapılıyor.”