Hasanoğlan’dan farklı bir ses

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2008 00:00

HASANOĞLAN ile ilgili 26 Haziran 2008 Perşembe günü ’Köy olmaktan ileri gidemedi’ başlığı ile yayınlanan yazıdan, bir Hasanoğlanlı olarak üzüntü duydum.

Hasanoğlan 11 binin üzerindeki nüfusuyla Türkiye’deki 892 ilçenin 473’ünden daha büyüktür. Hasanoğlan’ın 106 bin dönüm arazisi bulunmaktadır. Bunun Samsun Yolu karşısı dediğimiz kısmı, altyapısı hazır şekilde sanayi bölgesi olarak ayrılmıştır. Hasanoğlan’da küçüklü büyüklü 80’nin üzerinde fabrika vardır. (Yibitaş Çimento Fabrikası, Henkel grubunun fabrikaları, MEB Ders Aletleri fabrikası gibi)

Türklerin yaptığı ilk tiyatro

Hasanoğlan’ın yerleşim alanının dışında bir mevkii de tavuk, inek ve koyun çiftliklerine ayrılmıştır. Hasanoğlan’da çiftçilik de yapıkmaktadır. 1941’lerde kurulmuş olan Hasanoğlan Köy Enstitüsü, daha sonra öğretmen okulu, şimdi de Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi olmuştur. Ağaçlandırılmış çok geniş bir araziye sahiptir. Yine okul içindeki ’Açık Hava Tiyatrosu’ Anadolu’da Türklerin yaptığı ilk tiyatrodur. Okul arazisinin bir kısmına Milli Eğitim Bakanlığı Akademi binaları yapılmakta olup, bunlar da bitmek üzeredir. Akademi binaları ve çevresi bir fakülteyi barındıracak durumdadır. Doğalgaz altyapı çalışmaları devam etmektedir.

Binlerce öğretmen var

1998’de yapılan Atatürk Stadyumu, yeşil sahasıyla gençlerin hizmetindedir. Orman Genel Müdürlüğü ve belediyenin iş birliği ile yapılan çalışmalarla 15 milyon fidan dikilmiş olup büyük çoğunluğu tutmuş olup, fidanlar büyümektedir.

Beldemiz gelişen bir yerleşim alanıdır. Hemen hemen Türkiye’nin her ilinden (ilçe,kasaba,köy)insanlarımız yaşamaktadır. Hasanoğlan’daki öğretmen okulundan mezun olmuş binlerce öğretmen bulunmaktadır. Hasanoğlan ile ilgili onlarca kitap yazılmıştır. Hasanoğlan’dan mezun olmuş birçok yazar ve santçı vardır.

Sorunlarımız da var

Beldemizin sorunları yok mudur? Elbette vardır. Sorunlardan en önemlisi beldemizin yerleşim alanının sonundaki Hasanderesi ve Çet Deresi mevkisi çevrelerine kurulmuş olan kireç ocakları ve taş ocaklarıdır. Sabah ve akşam belirli vakitlerde ocak duman ve tozlarından beldemizin belirli yerleri etkilenmektedir. Bu yıllardan beri devam etmektedir. İki yılı geçkindir Büyükşehir Belediyesi sınırları içine alınan Hasanoğlan’a yetkililer tarafından iyileştirici yönde bir adım atılmamıştır. Yolların büyük bölümü asfalttır. Bazı asfalt yollar tahrip olmuştur. Son iki yıldır su sıkıntıları yapılmaktadır. Daha başka sorunları da vardır. Sorunların olması mahalle olmasını gerektirmez. Hasanoğlan ilçe olmayı hak ediyor. Olgun Seyitalioğlu/

HASANOĞLAN


Yorgancı davetsiz misafire şaşırdı

DİKMEN’de bir yorgan imalatcısı bodrum katında çalışırken, kendisini izleyen bir yavru kirpi gördü. Önce şaşıran yorgancı, daha sonra yavru kirpinin açıkmış olabileceğini düşünerek ona su, peynir, marul verdi ve altına yün yatak yaptı. Dükkan sahibi Yusuf Erdoğan davetsiz misafiri şöyle anlattı:

"Aşağıda yorgan dikiyordum yukarıdan beni seyreden yavru kirpiyi gördüm. Önce fare zannetim. Sonra yaklaşınca kirpi yavrusu olduğunu gördüm ve hemen açıkmış olabileceğini düşündüm. Su, peynir, marul ve sütle beslmeye çalıştım. Su içmeye başladı, sonra alıştıkca karnını doyurdu. Kutuya yerleştirdim, altına bir güzel koyun yünü koydum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yetkililer almak isterse vereceğim. Yoksa bakabileceğim kadar bakacağım"

Bekir Kılıç/DİKMEN

Yeniçağa ve kuş cenneti Ankaralılar’ı bekliyor

BOLU’nun eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile ünlü ilçesi Yeniçağa, mutlaka gezilmesi görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Bu yerlerin en başında Yeniçağa ovasının ortasında 2 bin 780 dekarlık bir alanı kaplayan Yeniçağa Gölü yer almaktadır. İçinde onlarca çeşit balığı ve etrafında yüzlerce çeşit kuşu barındıran Yeniçağa gölünün etrafı tam bir dinlence yeridir.

Birbirinden güzel yüzlerce kuş sesinin içinde güneşin batışını izlemek için Yeniçağa’ ya gelmek ve bu güzel atmosferi mutlaka yaşamak gerekir. Göl Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından uluslararası Ramsar kapsamına alınmış ve korunması gereken sulak alan ilan edilmiştir.

Kuşlar tarafından cennete çevrilen Yeniçağa gölü etrafında son bir iki yıldır yapılan yoğun çalışmalar devam etmektedir. Halkın Kuş Cenneti olarak tanımladığı bu güzel yer, Türkiye’nin de resmi, sayılı kuş cennetlerinden birisi olacaktır. Ayrıca halk ozanı Şair Dertli’nin mezarı İlçenin Şahnalar Köyüne nazır D-100 karayolu üzerinde Şair Dertli dinlenme tesisleri yanında bulunmaktadır.

Yeniçağa Kolonyası, Yeniçağa Maden Suyu ile de ünlü olan ilçede, kalınabilecek oteller ve öğretmenevi vardır.

Not: Balık avlamak yasak değildir. Olta ve mangalınızla geldiğinizde göl kenarında doyumsuz manzara eşliğinde, harika bir piknik yapabilirsiniz.

Bu otobüslerle nereye kadar

2008 yılındayız, Türkiyemin başkentindeyiz. Ve biz hala 10-15 yıllık otobüslerle yolculuk ediyoruz. Bunlarla hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Sabah otobüse biniyoruz, 100 metre sonra tekrar iniyoruz. Çünkü otobüsler 10 yıllık. 25 kilometrelik yolda daha işe gitmeden o beyınler, o vücutlar otobüste yoruluyor. Umarım bu otobüsler bir gün elbet değişir... ayup/KIZILAY

Tuna Caddesi’nde çete yan caddede polisler

Kızılay’da bulunan Tuna Caddesi’ne her gün çok sayıda araç park ediyor. Araçlarını bırakan vatandaşlar, akşam saatlerinde ortaya çıkan bir çete ile karşılaşıyor. Tuna Caddesi’ne park eden araçlardan para alıyorlar. Başkent’in göbeğinde, bir değnekçi çetesi. Caddenin kestiği Mithatpaşa Caddesi’nde ise sürekli polis ekibi duruyor. Polis Tuna Caddesi’ne neden girmiyor?

kazimsal/MİTHATPAŞA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!