Hareketli Meclis

Güncelleme Tarihi:

Hareketli Meclis
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 00:00

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde geçtiğimiz hafta 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamaların ardından önemli kararlar alındı. Patlayıcı ve yanıcı madde üretimi yapan tesislerin şehir dışına çıkarılması için altı ay süre verilirken, patlamada yaşamını yitirenlerin ailelerine de ev verilmesi kararı alındı.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Meclisi, patlayıcı ve yanıcı madde üretimi yapan tesislerin en geç altı ay içinde şehir merkezi dışında belirlenen bir alana çıkarılması kararı aldı.

Melih Gökçek’in başkanlığında toplanan Belediye Meclisi’nde verilen önergede, patlayıcı ve yanıcı madde üreten ve depolayan tesislerin şehir dışındaki bir alana çıkarılması, bu konuda Ankara Sanayi Odası ile işbirliği yapılması, yeni kurulacak tesislerin teknik özelliklerinin ASO ile birlikte tespit edilmesi ve yer tespitinin yapılmasıyla bu tesislerin en geç altı ay içerisinde belirlenen alana taşınmaları teklifi yapıldı. Teklif üzerine söz alan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İvedik ve OSTİM’de yaklaşık 13 bin kişinin çalıştığını ve bunların denetimi için görev yapan 160 kişinin yetersiz kaldığını söyledi.

Kaçak açmazı

Başkan Gökçek de Yaşar’ın fikirlerine katıldığını belirterek, esnafın esnafı denetlemesinin mümkün olmadığını söyledi. OSTİM ve İvedik OSB’de 2005 yılına kadar Yenimahalle ve Büyükşehir belediyelerinden alınmış ruhsatlar olduğunu, ancak bu ruhsatların verildiği iş yerlerinin daha sonradan değiştirildiğini aktaran Gökçek, “OSB’lerde denetimin sağlanması, yetkinin yeniden belediyelere verilmesiyle olur. Buralarda ‘Boya üretimi yapacağız’ diyerek ruhsat alıyorlar ama sonra solvent de alarak kaçak mazot üretiyorlar” dedi. Konuşmaların ardından oylamaya sunulan önerge, oy birliğiyle kabul edildi.

Ev verilecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Adnan Şeker de verdiği önergede, OSTİM’de iki ayrı iş yerinde meydana gelen patlamalarda hayatını kaybeden kişilerin “ihtiyaç sahibi” olan yasal mirasçılarına destek olabilmek adına konut tahsis edilmesi için Belediye Encümeni’ne yetki verilmesini talep etti.

Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Hamit Yavuz da konuya ilişkin söz alarak, şu an hastanelerde yatan kişilere de maddi ve ayni yardım yapılmasının ilave edilmesini istedi. Önerge, Yavuz’un da teklifi eklenerek Hukuk ve Tarifeler Komisyonu’na sevk edildi.

Denetim yerersiz

Patlayıcı ve yanıcı madde üretimi yapan tesislerin şehir dışına taşınmasına yönelik önerge verilirken söz alan Başkan Fethi Yaşar, İvedik ve OSTİM’de yaklaşık 13 bin kişiye yakın kişinin çalıştığını ve bunların denetim için de 160 civarında kişinin çalıştığını ve yetersiz kaldığını söyledi.

OSTİM Başkanı Aydın’dan canlı yardım isteği

MECLİS toplantısında OSTİM’deki patlamalar ve sonrasında alınacak önlemlerle ilgili görüşmeler sürerken Gökçek’e önemli bir telefon geldi. Gökçek, “OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın arıyor. Patlamalarda zarar gören esnafın zararının karşılanması için de yardım yapılmasını talep ediyor. Bu konuyu da bir düşünelim” dedi.

Sokak kavgası

ÇANKAYA Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın, 12 metreden daha geniş olan ve Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki bazı cadde ve sokakların, bakımını üstlenmek istediği önerge tartışma yarattı. Tanık önergesinde özetle, “Tunalı Hilmi 17 metre, 7. Cadde, Kenedy Caddesi, Selanik Caddesi, Güvenlik Caddesi Olgunlar Caddesi 15 metre. Bu alanların bakım, onarım ve yapım işlemlerini Çankaya Belediyesi’nin yapmasını arz ederim” dedi.

Tanık kanunu kavrayamadı

Önergeye tepki gösteren Gökçek, “Sayın Tanık kanun maddesini sanıyorum tam kavrayamadı. Benim bu önergeyi gündeme almam kanunen mümkün değil. Bu sokaklara bakımsız diyene kadar önce siz kendi yerlerinizi düzeltin. İsterseniz Cuma günkü Meclis’e Çankaya’da sizin sorumluluğunuzdaki sokakların fotoğraflarını getireyim” dedi. Tanık’ın önergesi gündeme alınmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!