Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2007 00:00
Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan biri olan hamilelikte oruçla ilgili konuşan uzmanlar, hamilelere oruç tutmamalarını öneriyor. Özellikle, ikiz ve çoğul bebek bekleyen, düşük riski olan ve gebelik diyabeti bulunanların oruç tutmaları halinde bebeğin de sağlığını tehlikeye atacağı belirtiliyor.
ANKARA Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Bostancı, hamile kadınların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirtirken, "Hamileliği normal sürecinde işleyen kadınların oruç tutması bebeğe zarar vermez ancak, annenin kendinde sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden hamile kadınlara oruç tutmalarını tavsiye etmiyoruz" dedi.
Gebelik sırasında tansiyon düşüklüğü gibi birçok fizyolojik sıkıntı yaşayan annenin bir de oruç tutması halinde yaklaşık 14 saat açlık ve susuzlukla karşı karşıya kalmasıyla daha da zorlanacağına dikkat çeken Bostancı, şöyle dedi:
İLK AYLAR RİSKLİ "Tıbbi açıdan hamile kadınlara oruç tutmalarını önermiyoruz. Hamile bir kadın illa oruç tutmak istiyorsa 13 ila 30’uncu hafta arasında daha kolay tutabilir. 13’üncü haftaya kadar olan dönem, çok bulantı ve kusma olduğu yani sıvı ve elektrolit dengesinin bozulduğu bir dönemdir. Bu dönemde, oruç tutmak anne sağlığı açısından sakıncalar yaratabilir. Aynı şekilde gebeliğin son dönemlerinde de oruç tutmak anne sağlığı açısından tehlikelidir. Hamile kadınların oruç tutması durumunda karşılaştıkları en büyük proplem ise düşük tansiyon ve idrar yolu enfeksiyonlarıdır.
İkiz ve çoğul bebek bekleyen hamileler ile düşük riski olanlar ve gebelik diyabeti bulunanların ise kesinlikle oruç tutmamaları gerekiyor. Bu tür kadınlarda tutulan oruçla bebeğin de hayatı tehlikeye atılmaktadır.
n Eray GÖRGÜLÜOruç tutarsa ne yapmalıBostancı, oruç tutacak hamile kadınlara da beslenme biçimi açısından şu önerilerde bulunuyor:
"Sahurda mideden boşalımı daha yavaş olan lifli yiyecekler tercih etmelidir. Örneğin, kepekli ekmekle beraber tostlar, az yağlı börekler, haşlanmış yumurta, yoğurt ve muz gibi uzun bir süre tokluk hissi verecek olan protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılayacak besinler tercih edilmelidir. İftar ve sahur arasında sık sık ve az
yemek yemelidir. İftarda da yemeğin tamamını aniden yemek yerine, tatlı ve meyveler daha sonra yenebilir. Bu şekilde yemek metabolizmayı dengeler."