Hamilelikte gerekmedikçe multivitamin kullanmayın

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte gerekmedikçe multivitamin kullanmayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 00:00

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Tolga Ecemiş, hamilelikte bulantı yapan yiyecek maddelerinin bir dönem tüketmemesi gerektiğini belirterek, “Çok gerekli olmadıkça multivitamin ve kan ilacı gibi ilaçların kullanılmamalı” dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Ecemiş, gebelerin yaklaşık yarısında bulantı ve kusma görülürken, yüzde 30’unda sadece bulantı oluştuğunu belirtti.

Dr. Ecemiş, gebelikte bulantı ve kusmalarının gerçek nedeninin bilinmediğini ancak hormonların, gebeliğin erken döneminde yaşanan hormon seviyesi değişikliklerinin kısa süreli bulantı ve kusmalara neden olabileceğini dile getirdi. Dr. Ecemiş, gebeliğin erken döneminde yükselmeye başlayan östrojen seviyelerinin ilk üç ay içinde en üst seviyelere çıktığını ve bu dönemin bulantı ve kusmaların fazlalaştığı dönem olduğunu belirtti. Dr. Ecemiş, yükselen östrojen seviyelerinin koku duyusunu keskinleştirdiğini ve bu nedenle bazı kokuların bulantıyı tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Kan ilacı almayın

Dr. Ecemiş, gebenin yemek, sigara, parfüm gibi rahatsız eden kokulardan uzak tutulması gerektiğini belirterek, “Mümkün olduğunca az ve sık yenmeli. Yataktan kalkmadan bisküvi, kızarmış ekmek gibi kuru gıda tüketilmeli. Bulantı yapan yiyecek maddelerini bir dönem tüketmemeli, kızartmalar ve soslu yemekler yememeli, çok gerekli olmadıkça multivitamin ve kan ilacı gibi ilaçların kullanılmamalı. Haşlanmış patates, pilav, yoğurt, tuzlu leblebi gibi yiyecekleri tüketmeli, mide yanma ve ekşimelerinin yoğun olduğu dönemlerde soda ve soğuk içeceklerin tüketimi işe yarayabilir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!