Güncelleme Tarihi:
Hamamarkası’nda Altındağ Belediyesi’nce yürütülen konut alanı projesinde yeni evler ortaya çıktı. Ankara evi mimarisine sahip konutların büyüklüğü, bahçeleri hariç 100 ila 380 metrekare arasında değişiyor. Projenin kentsel tasarımını kendisinin çizdiğini belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, mahalle kültürünü yeniden canlandıracak olan evlerde oturmak isteyenlere davette bulundu. Üç ay sonra 15 evin oturuma hazır olacağını belirten Başkan Tiryaki çalışmaların son durumunu şöyle anlattı:
YATAY MİMARİ ESKİ DOKU
“Yatay mimariye uygun eski dokuya sahip bir mahalle olacak. Bahçeleri, otoparkları hepsi özel düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bir kaç yerden özel olarak gelip inceleyenler var. Şu anda 60 tane bina yapılıyor. Sokak siluetleri ortaya çıkıyor. Buranın tamamını satın aldık. Sit alanı ve kafamıza göre bir şey yapma imkânımız yok. Parselin durumuna göre yapıyoruz. Evler tamamen 100 yıl öncesinin tekniğiyle yapılıyor. Hiçbir yerinde beton yok. Ankara kültürüne büyük bir hizmet. Herkes büro yapmak istiyor, biz bunu istemiyoruz. Burada yaşayacak, oturacak birilerini arıyoruz. Avukatlık için isteyen var doktor muayenehanesi için isteyen var, büro yapılacak yerler Hamamönü’nde çok.
EVLERİN HEPSİ FARKLI OLACAK
Bu bölgede konut yapmak istedik. Kentsel tasarımını kendim yaptım. Burada yüzlerce ev var. 3 ay sonra 15’inde oturulur. 60’ında da yıl sonunda oturulur. Bunları satmayla ilgili problemimiz yok. Gerçekten yaşayacak birilerini arıyoruz. Evlerin hem sokaktan ana girişi var hem de arabanın park edileceği otopark kısmından girişi de var. Çocuk oyun alanı ve yeşil alan da olacak. 5-6 ada tamamen konut parseli olarak düşünüldü. Eski Ankara evleri tamamen kendi parselasyonlarına göre yapıldı hiçbir ev ikincisine benzemiyor. Şu anda bir ilçe belediyesi, Türkiye’de hiçbir belediyenin yapmadığı işi yapıyor. Bu kültüre uygun, bu kültürü hazmetmiş, buralarda oturacak insanları bekliyoruz.
MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YANSITACAK
Mesela site tarzındaki villalar kibrit kutusu gibi. Cam aynı kapı aynı. Mahalle havası yok. İnsanlar orada da sıkılıyor. Burası mahalle kültürünü yansıtacak. Mahallede herkes birbirini kontrol eder, problem olmaz, hırsızlık olmaz. Mahalle dediğiniz yerde komşularınız sizin oturmanıza izin vermezlerse siz orada oturamazsınız. Kimin oturduğundan kimsenin haberi yoksa orası mahalle değildir. İnsanlar güvenlik endişesi olacağını söylüyorlar. Bu gerçekçi bir şey değil. Güvenlik problemi olsaydı insanlar gelip buralarda böyle gezmezdi. Şimdi gidin Hamamönü’ndeki kafelerin kirasını sorun. 10 bin liradan aşağı değil. Güvenlik problemi olan bir yerde kira 10 bin lira olabilir mi?”
İNSANLAR KENDİ HAYATINI YAŞAMIYOR
Yüksek katlı binaları da eleştiren Başkan Tiryaki, “İnsanlar 30-40 katlı binalarda oturuyorlar. Yarın yaşlandığınızda o binalarda dünyadayken cehennemi yaşayacaksınız. Küçük çocuklar toprak görmeden büyüyor. İnsanın fıtratına aykırı bu yaşam. Doğru bir şey değil. Avrupa’da bu binalarda göçmenler, işçiler, evsizler oturuyor. Bizde zenginler gidiyor. Steve Jobs’un bir sözü var; ‘Başkalarının hayatını yaşamayın’ diyor. Şu anda insanların yaşadığı hayat kendi hayatı değil. Birisi sizi zorluyor. ‘20. katta oturacaksınız, perdeyi şuradan alacaksınız, televizyon, mobilya şu marka olacak’ diyor. Komşuluk ilişkileri sıfır. Ama burada olsa sokakta selamlaşırsınız. Burada fırın, kıraathane, kasap gibi mahalledeki her şey olacak. 500 yıllık camisi var onu da restore ettik” diye konuştu.