Güncelleme Tarihi:
Ankara’da geçtiğimiz cumartesi günü yıkımına başlanan ve kanserojen etkiye sahip asbest bulundurduğu belirtilen Maltepe’deki eski Havagazı Fabrikası’nda tartışmalar sürüyor. Yıkımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi ile başta Mimarlar Odası Ankara Şubesi olmak üzere birçok kurumdan konu hakkında farklı görüşler aktarılırken, Türk Toraks Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu da Ankaralıların tedirgin olduğunu ve konunun bir an önce açığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Ankaralıların dernekleri, hastaneleri arayarak endişelerini dile getirdiğini kaydeden Kalyoncu, “Halkta bir infial var, endişelerini dile getiriyorlar, Ankaralının aklındaki soru işaretleri bir an önce kaldırılmalı” diye konuştu. Kalyoncu, Hacettepe Üniversitesi ve Türk Toraks Derneği işbirliğinde 7 Şubat Salı günü ‘Kentsel Dönüşüm ve Asbest Tehlikesi’ konulu bir toplantı yapacaklarını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:
AÇIKLAMALAR TABAN TABANA ZIT
“Büyükşehir Belediyesi ile meslek odalarının açıklamaları taban tabana zıt. Halkta da bir infial, ciddi bir tereddüt var, Ankaralının kafası karışık. Politik şahsiyetlerin konuşmaları bu infiali ne yazık ki durdurmuyor. Şu an için duyduklarımız bizi rahatsız ediyor, gerçeğin ne olduğunu bilmek istiyoruz. Ankaralının endişesinin bitirilebilmesi için bu işi bilen, tarafsız bir bilim heyetinin bölgede inceleme yapıp, görüş oluşturması lazım. Bir an önce Ankaralının aklındaki soru işareti kaldırılmalı, mesele siyasete konu edilmemeli.
FOTOĞRAFLAR ARASINDA FARK VAR
Yıllardan beri orada duran binanın kurallara uygun şekilde kaldırılması gerekiyor. Asbestin her türlü solunması insan bedenine büyük zarar verir. Yıkım, dünya standartlarında, dışarıyla bütün temas kesilerek gerçekleştirilmelidir. Bir kenarında branda sallandırarak değil. Fotoğraflara baktığımızda ilk gün ve sonrasındaki günlerde çekilenler arasında büyük fark var. İlk günden itibaren özel kıyafetler giyiyorlar mıydı, yoksa konu basına yansıyınca mı giymeye başladılar bilemiyoruz. Tedbirsiz yıkımda işçiler büyük risk altında kalır.”
KONUNUN UZMANLARI PANELDE BULUŞACAK
HACETTEPE Üniversitesi ve Türk Toraks Derneği işbirliğinde ‘Kentsel Dönüşüm ve Asbest Tehlikesi’ konulu bir panel gerçekleştireceklerini belirten Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, “7 Şubat Salı günü Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi’ndeki R Salonu’nda, saat 09.30’da yapacağımız toplantıya üniversite ve hastanelerden konunun önde gelen uzmanları katılacak. Asbest ve riskleri, ülkemizdeki çevresel ve mesleksel asbest sorunu, asbestli binaların yıkım ve sökümü ile oluşan olası riskler gibi konular hakkında bilgilendirme yapacaklar.”
GÖKÇEK: PAZARTESİ MAHKEMEYE VERECEĞİZ
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek Maden Tetkik Arama (MTA) Kurumu’nun ve bir özel şirketten alınan 2 ölçüm sonucunu açıklayarak, “MTA’nın raporunda, ‘Asbest sadece ve sadece borunun içinde vardır, hiçbir yere dağılmamıştır, sıfırdır’ diyor. Raporlarda hiçbir şeyin olmadığı ortaya çıktı. Sadece ve sadece elektrik santralinin eski kullanıldığı yerdeki boruların içinde asbest var” dedi. Bir televizyon programına katılan Gökçek açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şimdi bu belgelerin karşılığında, bu sahte belgeleri veren, bu yalan bilgileri kasıtlı olarak yayan Mimarlar Odası’ndan, Kimya Mühendisleri Odası’ndan hesap sorulmaz mı? Biz halkı paniğe sevk eden, sırf ideolojik olarak ortalığı birbirine katanları Pazartesinden itibaren mahkemeye verip, fitil fitil burunlarından getireceğiz. Savcılıklarda hepsinden hesap soracağız.”
EMİR: SOSYAL MEDYA ŞOVMENİ
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in halkın karşısına çıkıp gerçekleri açıklamadığını ifade ederek “Bir belediye başkanından çok ‘sosyal medya şovmeni’ görüntüsü çizen Melih Gökçek, önemi tartışmasız böyle bir konuda bile Twitter hesabı üzerinden şov yapmaktadır” dedi. Emir, yazılı açıklamasında Başken Gökçek’e özetle şu soruları yöneltti:
“Belediyeniz veya başka kuruluşlarca yıkım öncesi yapılmış analizler varsa sonuçlarını açıklayın? Eski Havagazı Fabrikası’nı niye yıkıyorsunuz? Şu ana kadar söylediğiniz gerekçelerin hangisi doğru? Daha önce başlanmış olan binanın yakılması işlemini durduran bir mahkeme kararı var mı? Asbestli bölümün yıkımına şu ana kadar başlanmadıysa kamuoyu ile paylaştığınız sözde asbestten korunmaya dönük donanım ve binanın kapatılması görüntülerinin anlamı nedir? ‘Yıkılanın sadece yandaki binanın molozları olduğunun’ ispatı olarak tweetinize kış mevsiminde çekilmiş resimleri koymanız siyasi ahlaka uygun mudur? Bizzat olay yerine giderek çektiğimiz ana binanın yıkıldığını gösteren görüntü ve resimlere ne diyeceksiniz?”