Güncelleme Tarihi:
ERCAN ATA - ANKARA / DHA
Türk Folklor Kurumu Başkanı (FK) ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Başkanı H.Gürhan Ozanoğlu, Güney Kore'nin Cheonan kentinde gerçekleşen Uluslararası Dans Festivalleri Federasyonu (FIDAF) Genel Kurulu'nda 59 üyenin tam oyunu alarak FIDAF Başkan yardımcılığı görevine seçildi.
Cheonan'da gerçekleşen Uluslararası Halk Dansları Yarışması'nda Büyükçekmece Belediyesi Altın Köprü Halk Dansları Topluluğu ise, 19 ülkenin tam puanı ile dünya birinciliği ödülüne layık görüldü. Ayrıca Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'de üye 59 ülkenin tamamının oylarıyla "FIDAF Daimi Onursal Başkanı" seçildi.
Türk Folklor Kurumu Başkanı, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı, Türkiye Festivaller Birliği Onursal Başkanı, Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festival Komitesi Başkanlığı görevlerini sürdüren H. Gürhan Ozanoğlu; Türk kültürünün, halk biliminin geliştirilmesi ve tüm dünya da tanıtılmasına katkı sağlamak adına başlattığı kararlı çalışmalarını bundan sonra da aralıksız olarak sürdürecektir.
"FOLKLORİK DEĞERLER BİR MİLLETİN KÖKLERİ GİBİDİR"
45 yılı aşkın süredir halk oyunlarının içinde olduğunu, hayatını Türk folkloruna ve halk oyunlarına adadığını belirten H. Gürhan Ozanoğlu, "Folklorik değerler bir milletin kökleri gibidir" dedi.
Türkiye'de halk oyunlarının hak ettiği yerde olmadığını dünya ülkelerinin tamamına yakının halk oyunlarına büyük önem verdiğini ifade eden Ozanoğlu, şunları söyledi: "Amacımız halk oyunlarımızı Türkiye'de layık olduğu yere yükseltmektir. Teknolojik gelişim geleneksel değerlerimizi törpülemeye devam ediyor. Oysa geçmişten geleceğe köprü olan folklorik değerlerimiz ve halk oyunlarımız kültürümüzün önemli parçalarıdır. Böylesine önemli bir konuda devletimizle işbirliği yaparak yeni nesillerin geçmişlerini öğrenmeleri adına projeler üretiyoruz. Amacımız geçmişini doğru öğrenerek, geleneksel değerlerini yaşatan ve aynı zamanda geleceğe güvenle bakan modern ve gelişen çağa ayak uyduran bir gençlik yaratmaktır.
Halk oyunlarımız folklorumuzun çok önemli bir parçasıdır. Türkiye Halk Oyunları Federasyonu olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürüterek projeler üretmeyi hedeflemekteyiz. İlkokuldan itibaren çocuklarımızı halk oyunları camiasına kazandıracağız. Bunu yaparken çocuklarımıza boş zamanlarını değerlendirecekleri bir uğraş, önemli bir çevre ve kötü alışkanlıklardan uzak bir ortam hazırlıyoruz.
Halk oyunları büyüğünü saymak, küçüğünü korumak, yetiştiği toplumun tüm değerlerine sahip çıkmak demektir.
Halk oyunları birliktelik, vatanperverlik ve kardeşlik demektir.
Tüm Türkiye'nin yedi iklim, dört bucak nakış nakış örülmesi demektir.
Federasyon başkanlığına tekrar aday olan Hayri Gürhan OZANOĞLU (Kimdir)
1963 yılında Kırklareli'nde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kırklareli'nde tamamladı.
1980 yılında Yüksek Denizcilik Okulu Makine bölümünü kazanarak İstanbul'a geldi.
1984 yılında aynı okuldan Gemi Makineleri İşletme Mühendisi olarak mezun oldu.
Devlet ve Özel sektör gemilerinde çalıştı ve 1989 yılında Baş Mühendis olarak deniz yaşantısını noktaladı. Daha sonra kendi şirketinde inşaat işlerini yürüttü.
Halk Oyunlarına 1970 yılında Kırklareli Hamdi Helvacıoğlu İlkokulunda başladı.
1980 yılına kadar Kırklareli'nde çalışmalarına devam etti.
1980 yılında Türk Folklor Kurumu'nda Kırklareli yöre eğitmenliğiyle birlikte birçok kurum ve kuruluşta yöre öğreticiliği yaptı.
Milliyet gazetesinin düzenlediği yarışmalarda pek çok yıl yarışmacı, öğretici ve jüri üyesi olarak görev yaptı. Karşılama dalında Türkiye Birinciliği kazandı.
1989 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Halk Oyunları bölümünde yüksek lisansına başladı.
1991 yılında "Halk Oyunlarının Sahnelenmesinde Teknik Unsurların Önemi Nedir ve Ne Olmalıdır" konulu tezi ile yüksek lisansını tamamladı.
1989-2000 yılları arasında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları bölümünde 12 sene öğretim görevlisi olarak görev yaptı.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün açmış olduğu kurslara öğretici olarak katıldı.
MEB seçici kurul üyeliğini 1989 yılında elde etti .Kültür Bakanlığı ve Vaksa'nın ortaklaşa düzenledikleri yarışmada, Sağlık Bakanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu, Milli Eğitim Vakfı yarışmalarında jüri üyeliği yaptı.
THOF'nun ilk kuruluş yılında teknik kurul üyesi, ilk seçimde M.Sertaç, Ş. Demirtaş başkanlığındaki Yönetim Kurulu'nda teknik as başkan olarak görev yaptı.
Son genel kurulda yönetim kurulu üyeliğine seçildi.
THOF' da icra kurulu başkanlığı yaptı. İki dönem de merkez hakem kurulu başkanı olarak görev yaptı.
1980 yılında girdiği Folklor Kurumu'nda yöre öğreticiliğinin dışında pek çok canlı performansta Genel Sanat Yönetmenliği yaptı.
Kesintisiz olarak 17 yıldır yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik görevini yürüttü.
Eminönü Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesi ile Folklor Kurumu'nun ortaklaşa düzenledikleri festivallerde 16 sene genel koordinatörlük görevini üstlendi.
Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli seminerlere katıldı ve Trakya oyunları üzerine dersler verdi. Çeşitli uluslararası yarışmalarda jüri üyesi olarak görev yaptı.
2009 yılında Folklor Kurumu Genel Başkanı seçildi.
Gürhan Ozanoğlu evli ve iki erkek çocuk babasıdır.