Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 00:00
Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar Ocak ayından itibaren 26 santimetre uzunluğunda 80 gram ağırlığında “halk simit” üretimine geçileceğini, bunların 40 kuruştan satışa sunulacağını söyledi.
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, insan sağlığını ön planda tutarak, hijyenik el değmeden üretim yapan fabrikanın, ekmek fiyatlarının aşağıya çekilmesinde de önemli rol üstlendiğini söyledi.
İlkbahar, Halk Ekmek Fabrikası’nda düzenlediği basın toplantısında, fabrikanın 1994 yılından bu yana hizmet verdiğini anımsattı. Göreve geldiklerinde 180 bin adet ekmek üretildiğini, personel sayısının 200 olduğunu belirten İlkbahar, makinaların genel yapısı eski olduğu gibi ekmek satışlarının da düşük olduğunu bildirdi.
Hacettepe Üniversitesi Gıda Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksal’ın fabrikaya danışman olmasının ardından, ekmek kalitesinde uzman gözüyle değişim yaşandığını, iyi buğday, iyi su ve iyi maya ile katkı maddesi katmadan doğal ekmek üretimine başlandığını kaydeden İlkbahar, ekmeğin 200 gram olduğu dönemde bin 500 adet satış yapıldığını, şimdi ise 300 gram ekmeğin 850 bin adet satışının gerçekleştiğini söyledi.
Hedeflerinin insan sağlığı için el değmeden üretim olduğunu ifade eden İlkbahar, hem hijyeni sağladıklarını hem de ekmeğe katılan maddelerle sağlıklı, ‘’adeta ilaç yerine geçen ekmek üretimini gerçekleştirdiklerini’’ ifade etti.
Hijjen önemli
Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nın sadece Ankara’ya değil, Türkiye’ye örnek olduğunu söyleyen İlkbahar, ‘’İnsan sağlığını ön planda tutarak, hijyenik el değmeden üretim yapan fabrikamız, ekmek fiyatlarının aşağıya çekilmesinde de önemli rol üstlendi’’ dedi.
‘’Ekmeğe zam yapmaya yönelik çalışma gündemimizde yok’’ diyen İlkbahar, bu durumun tamamen gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.
El değmeden üretim yapan ‘’tünel tipi fırının’’ Ankara’dan Türkiye’nin diğer illerine yayıldığını anlatan İlkbahar, deprem ve afet durumlarında da mobil fırınlarının olduğunu kaydetti. Bu fırınların günde 15 bin ekmek üretme kapasitesine sahip olduklarına dikkati çeken İlkbahar, ‘’Bu fırınlar biri Pakistan’a diğeri Filistin’e gitmek üzere Kızılay’a verildi. Ayrıca yurt içindeki depremlerde de çok başarılı hizmetler verdiler’’ dedi.
Simitler özel üretim olacak
Ocak ayından itibaren 26 santimetre uzunluğunda 80 gram ağırlığında ‘’halk simit’’ üretimine geçileceğini, bunların 40 kuruştan satışa sunulacağını bildiren İlkbahar, “Diğer fırınlarda satılan simidin doğrudan aleve maruz kaldığı ve susamına yanık şeker karışımı katıldığı için kanserojen madde içerdiğini” savundu. Fabrikada üretilen simidin ise fırında piştiğini, alevle karşılaşmadan, yanma olayı olmadığı ve içindeki hamurun da çiğ kalmadığını öne süren İlkbahar, özel üretim simitlerin engellilere verilen simit camekanlarında satışa sunulacağını kaydetti. Bu simitlerden ilk etapta 500 bin adet üretmeyi planladıklarını anlatan Ali İlkbahar, gelen talep doğrultusunda üretimi artırabileceklerini belirtti.