Güncelleme Tarihi:
Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, Türkiye genelinde en fazla kan bağışının yapıldığı noktaların başında, Güvenpark’ta bulunan Kızılay kan bağış noktasının geldiğini belirtti.
Türkiye’de kan toplama yetkisine sahip tek kurum olan Türk Kızılayı’nın Kan Merkezi kapılarını Ankara Hürriyet’e açtı. Yılda 2 milyon 700 bin ünite kana ihtiyacı olan Türkiye’de ne kadar kan bağışı yapılıyor? Kan bağışlayanlarda kadınların oranı ne? Avrupalı kadınların ne kadar gerisindeyiz? Türkiye’de kadınlar neden daha az kan bağışlıyor? Kan bağışı hangi aylarda azalıyor? Kan ile ilgili merak edilenleri araştırdık. Türkiye’deki 17 kan merkezi ve 65 kan bağış noktasında kanların analiz ve testlerini görüntüledik.
“KAN ACİL DEĞİL SÜREKLİ İHTİYAÇTIR”
Ankara’daki Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 83’ünün Kızılay Kan Merkezleri’nde sağlandığını belirterek, “Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır sloganıyla çalışıyoruz. Türkiye’de her yıl 2 milyon 700 bin ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Ancak 2016 yılında 2 milyon 141 bin, 2017 yılının ilk 7 ayında ise 1 milyon 399 bin ünite kan bağışı aldık. Yapılan kan bağışı Türkiye’nin kan ihtiyacını bile karşılamıyor. Bu nedenle bayram, ramazan, kar, kış, yaz demeden kan bağışı yapılması gerek” dedi. Dr. Güler, ülke geneline 300 kan bağış kabul noktalarının bulunduğunu da vurgulayarak, buralara yapılan bağışların Türkiye’deki 17 kan merkezi ve 65 kan bağış noktasında analiz ve testlerinin yapıldığını kaydetti. Ankara’da 4’ü sabit noktada olmak üzere kan bağış noktalarının bulunduğu, ayrıca mobil ekiplerinin de görev aldığı belirtildi. Türkiye genelinde en fazla kan bağışının yapıldığı noktaların başında ise Güvenpark’ta bulunan Kızılay kan bağış noktası geliyor.
KADINLARIN ORANI YÜZDE 14
Türkiye’de kan bağışında bulunanların oranlarına bakıldığında ise kadınların Avrupa ülkelerine oranla çok geride kaldığı görülüyor. Türkiye’de kan bağışında bulunan sadece yüzde 14’ünü kadınlar oluştururken, Avrupa’da ise bu oran yüzde 40’larda. Kan veren kadınların yaş ortalaması ise 35. Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, “Türkiye’de kan bağışında bulunan kadınların oranı son yıllarda artmış olsa da yeterli değil. Kadınlarımızda regl dönemi nedeniyle kan kaybı yaşadıklarını ve kansız olduklarını düşünüyor. Ancak bu doğru değil, bu durumun kan oranıyla ilgisi yok” diyerek kadınlara bağışta bulunmaları için çağrıda bulundu.
OCAK-ŞUBAT AYLARINDA KAN BAĞIŞI DÜŞÜYOR
Dr. Murat Güler, havaların soğuk geçtiği Ocak-Şubat aylarında kan bağışının azaldığını belirterek, “Soğuk aylarda hem enfeksiyonel hastalıklar hem de kişinin enerjisinin düşmesi nedeniyle kan bağışında azalma oluyor. İlkbahar ayları ise kan bağışının en yoğun olduğu aylar. İnsanlarda yaşama sevincinin artması, havaların ısınmasıyla birlikte kan akışının hızlanması da bunda etkili. Tatil dönemine denk gelen Temmuz-Ağustos aylarında da kan bağışı düşüyor, insanların yaşadıkları kentlerden ayrılmasından, şehir değiştirmesinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
DÜZENLİ KAN BAĞIŞLAYANA MADALYA
Türk Kızılayı, düzenli kan bağışında bulunan bağışçılarına anı olarak kalması için madalya/ödül veriyor. Kan Bağışı Merkezi fark etmeksizin 10 kez bağış yapan “bronz”, 25 kez bağış yapan “gümüş”, 35 kez bağış yapan “altın” madalya, 45 kez bağış yapan ise “plaket” ile onurlandırılıyor.
KİMLER KAN VEREBİLİR
18 yaşını doldurmuş, 65’inden gün almamış, aç, yorgun, uykusuz, bulaşıcı hastalığı olmayan, tansiyon değeri normal, 50 kilonun altında olmayan herkes kan bağışında bulunabilir. Kadınlar bir yıl içerisinde en fazla 3, erkekler ise 4 kez kan bağışında bulunabilir. Kan bağışında bulunmak isteyenler ayrıca “kanver.org” adresine de girerek gerekli bilgilere ulaşabilir.