Güncelleme Tarihi:
“Gut; ürik asidin özellikle ayak başparmağı, diz gibi eklem yerlerinde birikmesiyle şişkinlik, kızarıklık ve şiddetli ağrıyla kendini gösteren bir hastalıktır. 40 yaş üstü yetişkinlerde, kilolu erkeklerde ve devamlı alkol alanlarda sık rastlanır. Hastalık durumunda vücutta ürik asit seviyesi yüksek seyreder. Ürik asidi düşürebilmek için de pürin kısıtlanır. Proteini yüksek besinlerin tüketim sıklığı ve miktarları diyette belirlenir. Bunlar orta derecede purin içeren; et, tavuk, balık, kuru baklagiller, karnabahar, ıspanak, bezelye, mantar ve kuşkonmazdır. Yüksek derecede pürin içeren küçük balıklar, kabuklu deniz hayvanları, sakatatlar, av etleri diyette yasaklanır. Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması sağlanır. Bol su ve sıvı tüketimi şarttır. Ürik asit kristallerinin atımını kolaylaştırır. Alkollü içecekler kesinlikle yasaktır. Eğer gut bir kronik hastalığa eşlik ediyorsa, diyet programları birleştirilir.”