Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 00:00
Çevre Mühendisleri Odası ikinci Başkanı Karakaya, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte gürültü kirliliğinin artacağını hatırlattı. Karakaya, bu konudaki yasa ve yönetmeliklerin uygulan madığından yakındı.
ÇEVRE Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Sevinç Karakaya, yaz aylarıyla birlikte gürültü kirliliğinin arttığına işaret ederek, "Gürültü kirliliğini önleyebilecek çok iyi hazırlanmış yasa ve yönetmelikler var ancak nedense uygulanmıyor" dedi.
Karakaya, özellikle, sokaklarda ya da bina önlerinde yapılan sokak düğünlerinden, eğlence mekanlarından yükselen enstrüman, havai fişek ve maytap seslerinin çevredekileri büyük ölçüde rahatsız ettiğini hatırlattı. Karakaya, mahalle aralarında megafonla anonslar yapan seyyar satıcıların, düğün ve asker uğurlama törenleri nedeniyle trafikte kornaya uzun uzun basarak seyreden araçların da şehir yaşamını çekilmez hale getirdiğini ifade etti.
Karakaya, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi ve "kişilerin beden ve ruh sağlığını, huzur ve sükunu gürültü ile bozmayacak bir çevrenin geliştirilmesi" için "Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği" çıkarıldığını da anımsattı. Yönetmelikle motorlu araçlardaki korna veya ses çıkaran başka cihazların gürültü rahatsızlığına neden olacak şekilde çalınması; her türlü müzik aletinin kamuya açık alanlar ile toplu taşıma araçlarında rahatsızlık verecek şekilde kullanılması, maytap ve benzeri şeylerin kamuya açık alanlarda patlatılması gibi gürültü kirliliğine yol açan davranışların açık biçimde yasaklandığına dikkati çeken Karakaya, "Gürültü kirliliğini önleyebilecek çok iyi hazırlanmış yasa ve yönetmelikler var ancak nedense uygulanmıyor" dedi.
GÖREVLER YERİNE
GETİRİLMİYOR
Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunun Anayasa ve yasalarla da güvence altına alındığını anımsatan Karakaya, yasaların ihlal edilmesi halinde büyük para cezalarının öngörüldüğünü söyledi.
Karakaya, vatandaşların gürültü kirliliğiyle ilgili yasa ve yönetmeliklerin uygulanması konusunda sorumluluğun kime ait olduğu konusunda yeterince bilgili olmadığına işaret ederek, gürültüden rahatsız olanların il çevre ve orman müdürlükleri ile belediyelere şikayetlerini iletebileceklerini söyledi.
Öte yandan, gürültü kirliliğiyle ilgili kanun ve yönetmeliklerin yürürlüğe girmesinin üzerinden uzun zaman geçmesine, gürültüye neden olan gerçek ve tüzel kişilere ağır para cezaları öngörülmesine karşın bu konuda mücadelede başarılı sonuçlar alınamadığını ileri süren Karakaya, sorumlu birimlerin görevlerini yerine getirmediğini iddia etti.
Gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi konusunda devletin yetkili organlarının, özellikle bu konuda yetkilendirilen belediyelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirten Karakaya, vatandaşlardan da bu konuda hassas davranmalarını istedi. Karakaya, cezai önlemlerle sorunun çözülemeyeceğini, halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.