Güneşten verimli enerji

Güncelleme Tarihi:

Güneşten verimli enerji
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2012 18:12

BAŞKENT Üniversitesi’nde geliştirilen “Güneş Enerji Sistemi”, güneşten ısıtma-soğutma, aydınlatma, sıcak su ve elektriğin yüksek verim ve düşük karbon salımıyla üretilmesini sağladı.

Haberin Devamı

Mevcut sistemlerde enerji üretimi için yılda 194 kilogram karbon salımı yapılırken, tasarlanan sistemle yılda sadece 5 kilogram karbon salımı oluşuyor.
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, yaptığı açıklamada, Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Alper Güner ve Canberk İleri’nin Prof.Dr. Birol Kılkış danışmanlığında geliştirdikleri dört fonksiyonlu ve çevreci enerji projeleriyle Isıtma, Soğutma, Klima, Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV) tarafından düzenlenen yarışma kapsamında ikincilik ödülü aldıklarını bildirdi.

Dünyada ilk

Kullanımdaki mevcut melez sistemlerle en fazla üç farklı fonksiyon elde edebilmekteyken projede dört farklı fonksiyon elde ederek dünyada ilk olan bir proje tasarımını gerçekleştirildiğini belirten Dengiz, şunları söyledi:
“Projede oluşturulan güneş enerji sistemi, güneş borusu, fotovoltaik panel ve termoelektrikler kullanarak, güneşten aydınlatma, ısıtma-soğutma, sıcak su ve elektrik üretimleri yüksek verim ve düşük karbon salınımı ile sağlandı.

Haberin Devamı

Gün ışığından faydalanılıyor

Doğal gün ışığı, insanların yaşamsal vücut fonksiyonları için önemli bir unsur olduğundan, güneş borusu yardımı ile doğal gün ışığını iç mekanlara aktararak gün ışığından daha fazla faydalanması sağlandı. Fotovoltaik panel yardımıyla da üretilen elektrikten, gece aydınlatması ve diğer elektrik ihtiyacı karşılanırken, termoelektrikler yardımıyla da ısıtma-soğutma ihtiyacı giderildi. Hem fotovoltaik panel hem de termoelektrikler üzerinde bulunan fazla ısı enerjisini de kullanarak sıcak su ihtiyacı karşılandı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!