Güneşle Yemek Pişirme Şenliği

Güncelleme Tarihi:

Güneşle Yemek Pişirme Şenliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2007 00:00

Prof. Dr. Demir İnan, 18-22 Haziran tarihleri arasında Türkiye’de ilk kez "Güneş Enerjisiyle Yemek Pişirme Şenliği" düzenleyeceğini açıkladı.

HACETTEPE Üniversitesi (HÜ) Yeni Temiz Tükenmez Enerjiler Araştırma Merkezi (YETAM), güneş enerjisinin verimli kullanımı bilincinin topluma kazandırılmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye’de ilk kez "Güneş Enerjisiyle Yemek Pişirme Şenliği" düzenleyecek.

TEMİZ ENERJİ ÜRETME

Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demir İnan, temiz enerji üretme, temiz enerji kaynaklarına yönelme konularında araştırmalar yapma ve yeni yöntemler geliştirme gibi bir çok amaçla kurulmuş bulunan YETAM’ın, "Sürdürülebilir Mutfaklara Doğru" sloganıyla, 18-22 Haziran tarihlerinde "Güneş Enerjisiyle Yemek Pişirme Şenliği" düzenleyeceğini söyledi.

BAZI ÜSTÜNLÜKLERİ VAR

Temiz ve tükenmez enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisiyle yemek pişirilebileceğini, kek, pasta, reçel ve ketçap yapılabileceğini, süt ısıtılıp, meyve ve sebzelerin kurutulabileceğini anlatan İnan, "Fakir ve kırsal alanlarda odun, çalı çırpı vs. yakarak yemek pişirmek yerine, güneş enerjisini kullanarak pişirmenin, bazı üstünlükleri vardır" dedi. Prof. Dr. İnan, çalı-çırpı aramak için geçirilen sürenin öğrenme ve okumaya ayrılabileceğini anlattı.

Teknik destek verilecek

PİŞİRME işleminin herkese açık olacağını söyleyen İnan, "Pişirme işlemine katılacaklar, kullanacakları güneş ocak ya da fırınını kendileri sağlamalıdır, isteyenlere teknik destek verilecektir" diye konuştu. Şenlik kapsamında güneş ocağı ve güneş fırını tasarımı yarışmasının da düzenlendiğini bildiren İnan, başvuru süresi 1 Mayıs Salı günü dolacak olan yarışma hakkında detaylı bilgilere, http://www.yetam.hacettepe.edu.tr adresinden ulaşılabileceğini belirtti.

Piknik alanında kullanımı

İNAN, güneş enerjili ocakların, kutulu ocaklar-fırınlar, katlanır plakalı ocaklar ve parabolik ocaklar olmak üzere 3 temel türünün olduğunu söyleyerek, söz konusu ocakların orman ve piknik alanlarında kullanılması için Çevre ve Orman Bakanlığıyla görüşeceklerini ifade etti. İnan, "Güneş Enerjisiyle Yemek Pişirme Şenliği"nin amacının, güneş enerjisinin verimli kullanımı bilincinin, topluma kazandırılmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!