Güneş otobüsü asfalta çıktı

Güncelleme Tarihi:

Güneş otobüsü asfalta çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 01:41

ODTÜ’nün yüzde 100 yerli imkanlarla geliştirdiği, Türkiye’nin ilk güneş paneli destekli otobüsü asfalta çıktı. Otobüste, güneş enerjisinden elde edilen elektrikle, yüzde 2-3 oranında yakıt tasarrufu sağlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi (GÜNAM) ve bir firma ortaklığında, yüzde 100 yerli imkanlarla geliştirilen teknoloji sayesinde elektrik enerjisi üretebilen, ‘Türkiye'nin ilk güneş paneli destekli otobüsü’ yola çıktı.
Otobüsün tanıtımı amacıyla ODTÜ GÜNAM araştırmacıları, Enerji Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla MAN Türkiye A.Ş tesislerinde tören düzenlendi. ODTÜ GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, güneş ışığını elektrik enerjisine çevirmeyi mümkün kılan fotovoltaik teknolojinin, son yılların giderek sanayileşen, yüksek teknolojili yenilenebilir enerji türü haline geldiğini anlattı.

ÖRNEKLERİ DÜNYADA SAYILI

Türkiye’de ilk olan otobüsün, dünyada ise sayılı bir kaç örneği bulunduğunu kaydeden Turan, otobüse entegre edilen güneş panellerinin, otobüsün ek kliması başta olmak üzere, sesli ve görüntülü sistemlerini, kablosuz internetini, soğuk-sıcak su ünitelerini, ışıklandırmalarını ve motorun aküsünün ihtiyacı olan elektriği üretebildiğini bildirdi.

YAKIT TASARRUFU SAĞLAYACAK

Haberin Devamı

Geliştirilen sistemin üniversite-sanayi işbirliğinin önemli bir örneği olduğunu vurgulayan Turan, “Teknolojimiz, Türkiye’nin gurur duyabileceği bir ürün. Geliştirilen sistem, otobüslerde önemli bir yakıt tasarrufu sağlayacak, aynı zamanda sera gazının azaltılması noktasında önemli işlev yürütecek” dedi.

1.4 KİLOWATT SAAT ELEKTRİK ÜRETECEK

Güneş enerjisinin sağlanması için otobüs tavanının 12 metrekarelik bölümü, GÜNAM’da yerli olarak üretilen 360 adet güneş hücresinden oluşan 24 güneş paneli ile kaplandı. Kurulan bu sistem kapasitesinin 1.4 kilowatt saat gücünde elektrik üretimine olanak tanıyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!