Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 00:00
ODTÜ’lü araştırmacılar, pencere camları arasına yerleştirilmiş güneş pilleri ile elektrik enerjisi üreten, Türkiye’nin ilk güneş paneli prototipini ürettiler. Teknolojinin ticarileşmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Şişecam, ODTÜ ile iş birliği yapacak.
ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, ODTÜ’deki araştırmacı ekibi ile yürüttükleri proje hakkında bilgi verdi.
Turan, güneşin her yıl dünyaya 120 bin TerraWh enerji gönderdiğini, bu miktarın bugün dünyada harcanan yıllık enerjinin binlerce katı olduğunu ifade etti. Turan, "İnsanlığın ihtiyacı olan enerjinin tamamından çok daha fazlasını güneş cömertçe sağladığı halde bu enerjinin çok küçük bir bölümü kullanılmaktadır" diye konuştu.
Güneş enerjisi sistemlerinde dünyadaki gelişmelere paralel olarak ODTÜ’nün de araştırma çalışmalarına hız verdiğini bildiren Turan, bu çalışmalarla güneş enerjisinden elektrik elde eden fotovoltaik sistem teknolojilerinin Türkiye’de geliştirilmesi doğrultusunda önemli adımlar atıldığını anlattı.
Hücre üretimini de içeren panel prototipinin Türkiye’de ilk kez ODTÜ mikroelektronik tesislerinde üretildiğini bildiren Prof. Dr. Turan, şu bilgileri verdi:
Destek bekliyoruz
"Türkiye’de ilk kez cam üzerine montajı yapılan güneş paneli prototipini gerçekleştirdik. Bu aynı zamanda yarı geçirgen pencere sistemlerinin bir örneğini oluşturmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz hücre ve panel üretimi, Türkiye’de fotovoltaik teknolojilerinin gelişmesi yönünde önemli bir adım oluşturmaktadır. Bu alanda bundan sonra yürütülecek çalışmalar geniş ölçekli üretimi sağlamaya yönelik çabalara yol göstermek şeklinde olacaktır."
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Şişecam ve bazı firmaların katılımı hazırladıkları ve projeyi TÜBİTAK’ın da desteklemesinin beklendiğini bildirdi.
Akbulut, Şişecam’ın, güneş enerjisi sistemleri için en uygun camı yapacağını belirtti.