Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 00:00
Prof. Dr. Oya İtil, toplumda yaygın olan üst solunum tıkanıklığının erkeklerde daha çok görüldüğünü belirterek "Kısa süre içersinde doktora görünmeliler"dedi.
UZMANLAR, uykuda 10 saniyenin üzerinde solunum durmaları (apne) ve gündüz aşırı uyku hali olarak tanımlanan uyku apnesinin,
trafik ve iş kazalarının meydana gelmesinde önemli bir etken olduğu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.
HASTALIK ÇOK YAYGINProf. Dr. Oya İtil, uyku apnesinin "tekrarlayıcı üst solunum yolu tıkanıklığı" karakterli bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Bu hastalık toplumda oldukça yaygındır. Erkeklerde kadınlara göre daha çok görülür. Özellikle 40 yaş üzeri erkeklerde daha çok görülür" dedi.
En çok görülen belirtilerinin, gürültülü ve aralıklı horlama, genelde eşlerin tanık olduğu uykuda 10 saniyenin üzerindeki solunum durmaları ve gündüz aşırı uyku hali olduğunu belirten İtil, bunun yanı sıra sabahları yorgun kalkma, unutkanlık, baş ağrısı ile uyanma, gece sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, reflü, cinsel fonksiyonlarda bozukluk gibi belirtilerin de görüldüğünü söyledi.
Mutlaka tedavi edilmeli
UYKU Apne Sendromu’nun mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna dikkati çeken İtil, şunları söyledi:
"Uyku haline bağlı trafik kazası yapma riski bu hastalarda 2-7 kat fazladır. İş kazaları, evlilik sorunları, kalp hastalıkları ve hipotiroidi gibi endokrin hastalıklarla ilişkili olabileceği bilinmektedir. Toplumda erkeklerde daha sık görülmekle birlikte, menopozdan sonra kadınlarda görülme oranı erkeklerle eşittir."
Aşırı sıvı kaybına dikkatHAVA sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği dönemlerde, vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına neden olan aşırı sıvı kaybına karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi. Özel bir hastanede görev yapan kardiyoloji uzmanı Dr. Cem Heper, nem oranının yüzde 50’den az ölçüldüğü ortamlarda 21-29 derece arasındaki hava sıcaklıklarının, sağlık açısından en ideali olduğunu söyledi.
BELİRTİLERİ
Bu değerlerin üstündeki sıcaklıklarda çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirten Heper, bunların başında da aşırı sıvı kaybı geldiğini vurguladı.