Günde sekiz saatlik çalışma temposu

Güncelleme Tarihi:

Günde sekiz saatlik çalışma temposu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2022 13:42

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) Klasik Bale ve Modern Dans Topluluğu sanatçıları, yeni sezon hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor. Günde yaklaşık sekiz saatlik bir çalışma temposu içine giren sanatçılar, yeni eserlerle dansseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

ADOB Başkoreografı Nilgün Bilsel Demireller, geçtiğimiz sezon teknik açıdan oldukça zor bir eser olan ‘Kuğu Gölü’ balesi ile sanatseverlerin karşısına çıktıklarını belirterek, pandemi sonrası hazır olmayan dansçılarla bu eseri çıkarmanın büyük bir cesaret örneği olduğunu aktardı. Demireller, Klasik Bale ve Modern Dans Topluluğu’nun çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Balenin dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu anlatan Demireller, “Bir gün bile ara verseniz sonraki gün hamlığını hissedersiniz. Teknik olarak çok zor bir meslek, aynı zamanda çok naif bir sanat. Pandemi dünyadaki bale sanatçıları için çok zor bir süreçti. Bale sanatı için büyük bir kayıp oldu. Herkes evinde ders yaptı. Ama evdeki şartlar, buradaki şartlarla eş değil. Teknik olarak hata oluşturabilecek şeylere çok açık ev ortamı” dedi. Geçtiğimiz sezon dansçıların pandemi sonrası hazır olmamasına rağmen, teknik açıdan çok zor olan ‘Kuğu Gölü’nü sahneye koyduklarını belirten Demireller, “Kuğu Gölü, dünyanın her yerinde çok beğenilen bir eserdir, baleyi sevmeyen bile Kuğu Gölü’nü izler. Beyaz bale, teknik olarak çok ağır bir eser. Kuğu Gölü’nü çıkartarak büyük bir cesaret örneği gösterdik” dedi.

Haberin Devamı

Günde sekiz saatlik çalışma temposu

DURMAKSIZIN DEVAM EDEN TEMPO

Bale ve modern dansta durmaksızın devam eden bir çalışma temposu olduğunu aktaran başkoreograf, “Sabah saatlerinde bale dersleri olur. Bale dersi sonrası provalar başlar. Eş zamanlı olarak üç salonda çalışma yapılır. Bir salonda grup provaları, bir salonda solistlerin provaları alınır. Akşam 18.00’e kadar bu çalışma devam eder. Bu haftanın altı günü bu şekilde yapılır. Şu an eş zamanlı olarak Aida ve Göbeklitepe, Kuğu Gölü balesi ve Gangster’in çalışmaları devam ediyor. Bu, fedakarlık isteyen bir meslek. Her an sakatlıkla burun burunasınız” dedi.

YABANCI KOREOGRAFLARLA ÇALIŞMAYA HER SANATÇININ İHTİYACI VAR

Yeni sezonda yeni bir eser olması için sanatçılara sözü olduğunu ifade eden Demireller, “Bir yabancı koreograf olmasını çok istedim. Don Kişot için Kübalı koreograf gelecek. Amir Morta Gonzalez, koyacak. Kültür Yolu Festivali kapsamında Kuğu Gölü’nü bitirdikten sonra C-19’la devam ederken Fındıkkıran Balesi’nin çalışmalarına başlayacağız. Aralık’ta yeni yıl eseri olarak seyirci ile buluşturacağız. Fındıkkıran’ı çıkarttıktan sonra Don Kişot’un çalışmaları başlayacak. Don Kişot’tan sonra Requiem var, neo klasik bir bale. Onu da Avusturya’dan gelecek olan koreograf Anna Vita yapacak. Farklı hocalarla çalışmaya her sanatçının ihtiyacı var. Çünkü her koreograf, farklı bir vizyona sahip. Her gün aynı insanlarla çalışmaktan, aynı koreografla çalışmaktan dansçının motivasyonunu yükseltemezsiniz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Günde sekiz saatlik çalışma temposu

Klasik Bale topluluğunun solist dansçıları Sultan Menteşe ve İlhan Durgut, ‘Kuğu Gölü’ balesi için hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor.

Günde sekiz saatlik çalışma temposu

Modern Dans Topluluğu tarafından sahneye konan ‘Gangster’in 15 Eylül’deki temsili için provalar devam ediyor.

Günde sekiz saatlik çalışma temposu

ADOB-Beste Üstün, Nilgün Demireller, İlker Sayıner

BAKMADAN GEÇME!