Güncelleme Tarihi:
Depremin ilk gününden bu yana Hatay’da olan ve 19 vatandaşı enkaz altından sağ olarak kurtaran Mamak Belediyesi Arama Kurtarma Timi (MAKUT) ile Hatay’da bir araya geldik. 10 gün boyunca günde bir saatlik uykuyla çalıştıklarını kaydeden MAKUT’un lideri Yusuf Eren Demir, yaşadıklarını şöyle anlattı.
19 VATANDAŞI ENKAZDAN SAĞ KURTARDIK
“Depremin ardından hemen yola çıkarak Hatay’a geldik. İlk önce Payas’ta arama-kurtarma çalışmamızı başlattık. 7-8 yıkılmış bir bina vardı. İki günlük çalışma yaptık. Oradaki çalışmalarımızı tamamladıktan sonra başkanımız Murat Köse’nin talimatıyla Antakya’ya geçtik. İkinci günden 11’inci güne kadar Antakya’da görevimize devam ettik. Bu süreçte 19 vatandaşımızı enkaz altından sağ olarak kurtardık. 100’den fazla vefat etmiş vatandaşımızın da enkaz altından cenazelerini çıkardık. Cenazeleri ailelerine teslim ettik. Tüm süreçte AFAD ve ilgili kurumlarla koordineli olarak hareket ettik. Belediyeden diğer arkadaşlarımız da her anlamda bize destek oldu.
Mamak Belediyesi’nin Hatay Samandağ’daki Afet Koordinasyon Merkezi’nde hazır kıta olarak bekleyen MAKUT ekibi yaşadıklarını Hürriyet Ankara muhabiri Murat Yılmaz’a anlattı.
ENKAZDA BİRİ VARKEN UYKU BİZE HARAMDI
Kurtardıklarımızla halen görüşmeye devam ediyoruz. Onları arayıp soruyoruz süreçlerini de takip ediyoruz. Hiçbir sıkıntıları yok çok şükür. Enkaz başında aileleri de gelip bize teşekkür ediyordu. Bir can kurtarmanın duygusu gerçekten anlatılmaz. Biz 10 gün boyunca günde bir saatlik uykuyla çalıştık. Ekip, dönüşümlü halde bir saat uyuyordu sonra çalışmaya devam ediyordu. Aşağıdan ses geliyor ‘beni kurtar’ diyor. Enkazın altında biri varken uyku bize haramdı. Yeme-içme kesinlikle aklımıza gelmiyor. O an için çalışma alanımızı bırakıp yemek yeme gibi bir şansımız yoktu. Zaten bir can kurtardığımız zaman yorgunluk, stres, uyku hepsi bir anda gidiyor direkt bir mutluluk geliyor.
MÜDAHALE İÇİN HAZIR KITA BEKLİYORUZ
12’nci günden itibaren de Samandağ’a geldik. Belki yaşayan bir can vardır diye yıkılmış binaların hepsini tekrar gezdik baktık ama olmadığını gördük. Ekiple beraber donanımlı bir aracımız da var. İçerisinde hiltisinden halatına, aydınlatmasından jeneratörüne kadar tüm ihtiyaçlar için her şey var. Aracımızla intikal edip çalışmalara katılıyoruz. MAKUT olarak toplamda 12 kişiyiz. Şu anda 6 kişi burada 6 kişi Ankara’da. Dönüşümlü olarak devam ediyoruz. Bu süreçte bizi en etkileyen olay 7’nci günde enkaz altından çıkardığımız bir Suriyeli ablamızdı. Altı aylık hamileydi. Onun bizde çok etkisi oldu. En son 6.4 depremini de yaşadık. İnşallah tekrar böyle bir afet olmaz.”
ÜSTÜMÜZDE DEPREM OLURKEN KURTARMAYA DEVAM ETTİK
MAKUT ekibinden Orhan Katıkçı da “Enkaz altında kalmış bir cana el uzatıp kurtarabilmek için arkadaşlarımızla günlerce durmadan çalıştık. Depremin üzerinden 138 saat geçmişken 5 yaşındaki bir kız çocuğunu babasını sağ olarak çıkarabildik. 27 yaşındaki hamile kadını kurtarıyorduk o esnada artçılar devam ediyordu. Üstümüzde deprem olurken biz durmadık kurtarmaya devam ettik. Çünkü ona ‘seni kurtaracağız’ demiştik. Kadının kurtulmasıyla gözyaşlarımıza hakim olamadık. Ankara’da tatbikatlara, eğitimlere gidiyorduk onların da katkısını burada gördük. Kastamonu Bozkurt’taki sel felaketinde de görev almıştık” dedi.
ANKARA’DA KAR NÖBETİNDEYDİLER HABERİ ALDILAR YOLA ÇIKTILAR
Hatay’ın Samandağ ilçesinde görevlendirilen Mamak Belediyesi ekipleri de ilçe sakinlerinin yaralarını sarmak için gece gündüz çalışmaya devam ediyor. Mobil aş evleri, çay çorba ikram araçları, mobil şarj istasyonu, cenaze aracı, Fen İşleri Müdürlüğü iş makinesi ve personeli, hayvan ambulansı ve veteriner hekimler, çöp kamyonları, temizlik ekipleri Samandağ’da göreve devam ediyor. Ekipler bir yandan vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken enkaz kaldırma, yıkım, hasar tespit çalışmalarını da yapıyor. 6 Şubat’taki depremin olduğu gece Mamak’ta kar nöbeti tutarken haberi aldıklarını ve hemen yola çıkarak bölgeye geldiklerini anlatan Mamak Belediyesi Fen İşleri Müdürü Osman Altınkaynak, “Ankara’da belediyemizin karla mücadele ile ilgili bir koordinasyon merkezi var. Oradaki bin kişilik ekibimiz ve 255 aracımız ile sürekli kar nöbeti tutuyorduk. Deprem olduğu saatte yine nöbetimizin olduğu bir gündü. Depremi son dakika haberi olarak gördüğümüzde Murat Köse başkanımız ile hemen irtibata geçtik. Anında MAKUT ekibimize haber verdik. Aşevi TIR’ımızı hazırladık. Depremin olduğu saatlerde hemen Ankara’dan yola çıktık. Depremin ilk saatlerinden itibaren bölgede olduk” dedi.
BELEDİYELER ÇOK BÜYÜK BİR YÜK ALDI
Kendi ailesinden 11 kişiyi kaybeden AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ile de Antakya’yı gezdik. Hatay’daki son durumu anlatan ve tüm belediyelere teşekkür eden Yayman şunları söyledi: “Belediyeler çok büyük bir yük aldı. Parti fark etmeksizin büyükşehirler ve tüm ilçe belediyelerine çok teşekkür ediyoruz. Bu depremde şunu gördük bu millet büyük bir millet doğudan batıya herkes koştu. Depremin boyutunu anlamak için buraya bakmak gerekiyor. Belki tüm Türkiye’deki inşaat mühendislerine, STK’lara Hatay’ı göstermek lazım. Deprem nelere yol açıyor, depremin boyutları nedir, bunu anlamak için Hatay’ı gelip görmeliler. Vatandaşlarımızın çadır talebi var, buna ilişkin 70 bin çadır dağıtıldı. Yeniden çadır talebimizi, bakanlarımıza, Cumhurbaşkanı’mıza illettik, çadırlar gelecek. Burada ikinci depremle birlikte insanlar korkuya kapıldılar. Sağlam olan evlerine bile girmek istemiyorlar. İnsanlar o nedenle çadır istiyorlar.”