Günde ancak 50-60 kilo

Güncelleme Tarihi:

Günde ancak 50-60 kilo
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2016 16:14

Çubuk'ta dağlık köylerde yaşayanlar, topladıkları kuşburnundan marmelat ve reçele yaparak, hem aile, hem de ilçe ekonomisine katkı sağlıyor. Kuşburnunun şimdi tam mevsimi...

Haberin Devamı

Çubuk ilçesinde, "dağlardan gelen lezzet" olarak bilinen kuşburnundan yapılan reçel ve marmelatlar, vatandaşların geçim kaynağı oldu.
Köylülerin yoğun mesai harcayarak topladığı kuşburnu, ayıklama işleminin ardından evlerin bahçelerinde yakılan odun ateşinin üzerinde bakır kazanlarda kaynatılan suya konuluyor.
Yaklaşık 2 saat kaynatılan kuşburnu kevgirden geçirme kıvamına geldikten sonra kendi suyuyla ezilerek çekirdeklerinden ayıklanıyor. Çekirdeklerinden ayıklanan kuşburnu yeniden aynı işlemle bu kez çok ince bir elekten geçirilerek içerisindeki kılçıklardan temizleniyor. Daha sonra posası ayıklanan kuşburnu yeniden kazanda kaynatılıyor. Bu işlem yaklaşık 4 saat sürüyor.
Reçel kıvamına gelen kuşburnu, kaynatma işleminin ardından sıcak halde kavanozlara konularak, dinlenmeye bırakılıyor. İsteğe göre içerisine şeker de ilave edilebiliyor. Yapılan ürünlerin bir kısmı satış için bekletiliyor, bir bölümü de köylülerin kışlık besin ihtiyacını karşılamak için ayrılıyor.

Haberin Devamı

Zahmeti çok uğraşmak gerekiyor

Kışlacık köyünde yaban meyvesi toplayıp reçel ve marmelat yaparak aile bütçesine katkı sağlayan köy sakinlerinden Atike Genç, babaannesinden öğrendikleriyle reçel, marmelat ve pestil yaptığını, bunların bir kısmını sattığını bir kısmını ise kışlık yiyecek olarak kullandıklarını söyledi.
Ürettikleri marmeladın çok lezzetli olduğunu ifade eden Genç, "Güzel bir kış meyvesi, her şeye iyi gelir. Kurutulan kuşburnunun çayı olur, marmelatı ve reçeli yapılır. Bu bitki özellikle kışın kaynatılarak içildiğinde grip hastalığına çok iyi gelir. Zahmeti çok, biraz uğraşmak gerekiyor ama sonucu çok güzel oluyor." dedi.

Yılda 300-400 kilo marmelat

Ekim ve kasım aylarının kuşburnu sezonu olduğunu aktaran Murat Genç ise yılda ancak 300-400 kilogram marmelat yapabildiklerini belirterek şunları söyledi:
"Bir günde çoluk çocuk 50-60 kilogram ancak kuşburnu toplayabiliyoruz. Çok zahmetli oluyor ama aile bütçemize de katkı sağlıyoruz. Bu yıl soğuk vurmasından dolayı dağdaki meyveler de etkilendi. Son zamanlarda şehirdeki vatandaşlar da bizimle birlikte meyve toplamaya başladılar. Bu da meyvelerin azalmasına neden oluyor.’’ ifadesini kullandı.
Genç, marmelatın kilogramını 20 liraya sattıklarını kaydetti.

Günde ancak 50-60 kilo


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!