Doğahan GİRİTLİOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2020 16:38
AEO Başkanı Taner Ercanlı, grip aşısıyla ilgili yoğun bir talebin olduğuna dikkat çekerek, “Aşı 15 Ekim’de yeniden stoklarda olacak. Öncelikli risk grubuna ulaşması için eczane yerine Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği yerlerde aşılama yapılması daha doğru” dedi.
Ankara Eczacı Odası (AEO) Başkanı Taner Ercanlı, grip ve zatürre aşılarına yönelik yoğun bir talep olduğunu belirterek, “Elimizdeki aşıların öncelikli olarak risk grubuna ulaşması adına, eczanelerde aşı satılması yerine Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği hastane, sağlık ocağı gibi noktalarda dağıtımı ve aşılama yapılması daha doğru olacaktır” önerisinde bulundu. Ercanlı gerekçesini ise, “Şuan talebe cevap verecek bir aşı stoklarda yok. Bu yüzden eczacı ve halk karşı karşıya geliyor. Biz, kim gerçek risk grubu, kim değil bilemeyiz. Eczacının bunu rezerve etme saklama gibi bir lüksü yok” dedi. Ercanlı şöyle devam etti:
BİR HAFTADIR SORUN YAŞIYORUZZatürre ve grip aşılarına inanılmaz bir talep var. Özellikle grip aşılarında oluşan yoğun talebe son bir haftadır (27 Eylül-1 Ekim) talebe cevap veremeyen eczaneler oldu. Bize gelen bilgi 15 Ekim’de grip aşısı stoklarının artacağı yönünde. Zatürre aşısıyla ilgili ağustos ve eylül ayında bir sıkıntı oldu. Talep çok yoğundu. Ancak bu hafta çok sayıda zatürre aşısı piyasaya girmeye başlayınca bu sıkıntı aşıldı.
ECZACININ TERCİH DURUMU YOK‘Aşı gelmiş ben ne zaman olacağım’, ‘benim ismimi yazar mısın’, ‘beni unutma’ diyerek eczane eczane dolaşarak ismini yazdıranların olduğu duyumu alıyoruz. Eczacıların çoğu sıkıntı yaşamamak için notlar alıyorlar. Ama bunu rezerve etme gibi bir şansı yok. Kronik rahatsızlığı olan, reçetesi olan kişilere teslim edecekler. Ama yetersiz gelirse nasıl vereceğiz, nasıl tercih yapacağız. Böyle bir lüksümüz yok.”
RİSK GRUBUNU BİLİM KURULU BELİRLESİN“Halkla eczacı karşı karşıya getirilmemeli. Çünkü burada yanlış bir algı oluşuyor; ‘eczacı da bu var bana vermiyor’ veya ‘tanıdığına saklıyor’ gibi. Bu yüzden diyoruz ki grip aşısı ihtiyaca cevap veremeyecek miktarda olursa bunun halka dağıtımı noktasında Sağlık Bakanlığı yeni bir düzenleme yapsın. Bilim Kurulu’nun değerlendirmelerine göre belirlenen risk grubuna öncelikli olarak bu aşılar uygulansın. Eczane yerine hastane veya sağlık ocağı, aile hekimleri üzerinden yapılması daha doğru olur bu aşıların. Kronik rahatsızlıkar içinde ciddi boyutta olan var. O hastaların öncelik olması lazım.”