Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2008 00:00
Koleksiyon Kültürü adlı karma sergi, 45 farklı koleksiyonu bir araya getirerek Ankaralıları, tarihin bilinmeyen yönleri ve geçmişin nostaljik anılarına götürüyor.
KOLEKSİYONCULAR Derneği’nin, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen sergisinde, dernek üyeleri ile PTT Genel Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Çağdaş Sanatlar Vakfı (ÇAĞSAV), Vehbi
Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM) ile İznik Gönüllüleri Derneği’nin koleksiyonları yer alıyor. Koleksiyoncular Derneği Başkanı Korkut Erkan, koleksiyon kültürünü geniş kitlelere yaymak ve anlatmak için bu sergiyi açtıklarını söyledi. Serginin bir çok farklı ve zengin koleksiyonları bir araya getirdiğini belirten Erkan, şöyle devam etti: "Bunlar örnek koleksiyonlardır. Çok kısıtlı, bir-iki örnekle açılmış sergiler olmuştur ama değişik dalda nispeten daha geniş örneklerle, Türkiye’de ilk defa böyle bir sergi açılmıştır."
TÜRKİYE’DE BİR İLKSergide, ziyaretçilerin, ilk gramofonlar, ilk ipek mendiller, Ali Sami Yen’in bir gaziye mektubu ve Kurtuluş Savaşı kartpostalları gibi nadide örneklere rastlayacağını anlatan Erkan, "Örneğin, çok enteresan bir Ankara Jansen harita planı vardır. Harita, 1928 yılında Ankara’nın giderek artan nüfusunun nasıl yerleşeceğini gösteren bir plan. Dünyada böyle 3 harita var. Üç taneden bir tanesi olan bu haritanın özelliği, taş baskı olmasıdır" dedi. Erkan, sergide, ziyaretçilerin, ilk gramofonlar, ilk ipek mendiller, Ali Sami Yen’in bir gaziye mektubu ve Kurtuluş Savaşı kartpostalları gibi nadide örneklere rastlayacağını anlattı.
24 Şubat’a kadar açık kalacak
SERGİDEKİ "Anadolu Halı Yastıkları" koleksiyonunu anlatan hukukçu Necati Aras da 1985’ten beri bu uğraşa gönül verdiği ifade etti. Aras, koleksiyonunda Türkiye’nin her yöresinden alınmış 500’ü aşkın halı yastıkları bulunduğunu belirterek, "Burada ancak 20 kadarını sergileyebiliyoruz. Hepsi el dokuması ve yün" dedi. Sergide ODTÜ’nün "Teknoloji Gelişimi", ÇAĞSAV’ın "Tablo Koleksiyonu", VEKAM’ın "Ankara Rüzgarı", İzcilik Gönüllüleri Derneği’nin "Dünden Bugüne İzcilik", PTT Genel Müdürlüğü’nün "Özel Koleksiyon"u ile Ankara Üniversitesi tarihine ait sunumlar da Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Sergi, 24 Şubata kadar açık.