Güncelleme Tarihi:
Koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen Süper Lig’de maçların 12 Haziran’da başlaması bekleniyor. Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu, bugün yapacağı kritik toplantıda, geçen hafta 7 kulüpten gelen, ligden küme düşme kaldırılsın şeklindeki talebi değerlendirip, konuyla ilgili son kararını verecek.
Futbol federasyonu yönetimi, liglerin ne zaman başlayacağı ile ilgili olarak yaptığı ilk toplantıda, tarihi 12 Haziran olarak açıklamış, o günlerde 18 Süper Lig takımından 14’ünün ligin devam etmesinden, 4’ünün ise ligin bitirilmesinden yana olduğu ileri sürülmüştü.
Salgınla birlikte liglere ara verilmesinin ardından, bu sezon ligden düşmenin kaldırılmasını dile getiren ilk Ankaragücü kulübü oldu. Sarı-lacivertlilerin yanı sıra, Çaykur Rizespor, Konyaspor ve Kayserispor da aynı düşünce içinde hareket ediyordu.
Sahaya dönüş protokolünün hazırlanmasının ardından, kulüplerle yapılan son toplantıda, Ankaragücü’nün başını çektiği bu girişime, diğer 3 kulübün yanında; Gençlerbirliği, Kasımpaşa ve Yeni Malatyaspor kulüpleri de imza verince toplam 7 takım, bu sezon ligden düşmenin kaldırılmasını resmi olarak talep etti. Bu öneriye; Fenerbahçe, Beşiktaş ve Göztepe’nin de sözlü destek verdikleri iddia edildi. Bu toplantıda, 18 takımın da ligin devam etmesi yönünde karar birliği içinde olduğunun altı çizildi.
Süreç başladıktan bu yana UEFA’nın kararlarına paralel bir anlayış sergileyen Türkiye Futbol Federasyonu, bu karar da benzer bir adım attı. UEFA yönetimi, Avrupa Liglerindeki gelişmeleri ve kendi organizasyonları ile ilgili takvimi değerlendirmek için yapacağı toplantıyı, ileri bir tarihe erteleyip, bunu 28 Mayıs olarak belirledi. Futbol Federasyonu da kulüplerden gelen yeni talebi görüşme ve karara bağlama tarihi olarak 28 Mayıs’ı gösterdi.
ÖNCELİK KULÜPLERİ YAŞATMAK OLMALI
Ankaragücü’nün başını çektiği kulüpler, küme düşme kaldırılsın ve gelecek sezon lig 21 takımla oynansın taleplerinin gerekçelerini ve konuyla ilgili örnekleri şu şekilde sıralıyor:
1- Sadece ülkemiz değil tüm dünya yüz yılda bir yaşanacak olağanüstü bir dönemden geçerken insan sağlığının ön planda tutulması önemli. Yerli-yabancı tüm oyuncuları bu aşamada motive etmek, idmanlara çıkarmak ve maçlara hazırlamak kolay değil. Kimse önünü göremiyor ve endişe içinde.
2- Futbol ekonomisi, 2.5 aylık kısa sürede, yüzde 30 oranında bir küçülme yaşadı. Bu küçülmenin yüzde 50’lere varması hesaplanıyor. Mart ayından bu yana kulüplerin gelir kapısı kapanmış durumda. Zaten maddi anlamda büyük sıkıntı çeken kulüplerin bu anlamda eli iyice zayıfladı. Önümüzdeki dönemde, kulüpleri ayakta tutmak daha da zorlaşacak. Öncelik kulüplerin yaşatılması olmalı. Bu şekilde oynanmış bir ligin sonunda, takımların küme düşmesi vicdanları sızlatır.
3- Maçlar oynanmaya başlandıktan sonra oyuncular içinde testleri pozitif çıkanların sayısı artarsa ne olacak. Oyuncular oynamak istemezse, kulüpler nasıl bir yol izleyecek ?
4- Geçmişte deplasmana bir otobüs ya da tek bir uçakla gidilirken, şimdi ulaşım için daha fazla araca ihtiyaç duyulacak. Bu da maliyeti daha da yükseltecek. Maçlar seyircisiz oynanacağı için, iç saha avantajı ortadan kalkacak.
5- Avrupa’da; Fransa, Hollanda, Belçika ve İskoçya gibi ülkelerde ligler sonlandırıldı. Ülkemizde, basketbol, voleybol, hentbol ligleri şampiyon belirlenmeden ve küme düşme olmadan tescil edildi. Avrupa basketbolunun bir numaralı organizasyonu Eurolig, bu sezon geride kalan maçlar oynatılmadan sonlandırıldı.
6- Arjantin Liginde iki yıl boyunca küme düşme kaldırıldı. Avrupa’da 20 takımla oynanan üst düzey ligler, (İngiltere, İtalya, Fransa) mevcut. Bizim ülkemizde de 21 takımla sezon başlatılıp, sonrasında kademeli olarak yeniden 18 takıma indirilebilir.
8- Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek takımların belirlenmesi için, üst gruptaki 4 ya da 6 takım arasında play-off sistemi uygulanabilirdi. Bu takımlar, hedeflerine ulaşamazsa bile kayıpları, küme düşen takımlar kadar olmazdı. Onlar kendilerini toparlayabilir ancak küme düşenlerin, mevcut ekonomik tabloda yaşama şansı kalmaz.
LİGLER BELİRLENEN TAKVİMDE OYNANSIN
Diğer tarafta ise ligin kalan 8 haftalık bölümünün belirlenen fikstüre göre tamamlanmasını isteyen kulüpler ve federasyon yönetimi var. O cephenin lig oynansın yönündeki gerekçeleri ise şöyle:
1- Puan cetvelinin alt sırasındaki 7 kulüp, başarısızlıklarını, yanlışlarını, ihmallerini, yapısal sorunlarını bir yana iterek bir anlamda statünün yok sayılmasını istiyor. Talimatlar bir kenara bırakılarak, bir anlamda, kriz fırsata çevrilmeye çalışılıyor.
2- 21 takımla 40 haftalık ligin süresi uzun olacak ve haziran sonunu bulacak yorucu ve dar bir sezon yaşanacak. Kalite düşecek, kulüp gelirleri azalacak, deplasman giderleri çoğalacak. Bazı takımlar sakatlık ve cezalarla uzun maratonu taşımakta zorlanacak.
3- Kalan bölümde maçlar oynanır ve ligden düşme kaldırılırsa, şike söylentilerinin önüne geçilemez. Hedefsiz kalan takımların oynayacağı maçlar üzerine şaibe iması çöker.
4- Yayıncı kuruluştan gelecek 588 milyon TL var. Maçların oynanmaması durumunda kulüplerin yaşadığı ekonomik açmaz daha da büyüyebilir.
5- Gelecek sezon lig 21 takımla oynanırsa, yayın pastasından kulüplere düşecek pay daha da azalacak. Buna bazı kulüpler karşı çıkıyor.
6- Ligdeki kulüp sayısının arttırılması, hedefsiz takım sayısını çoğaltacağından, ligin kalitesi ve marka değeri düşecek. Avrupa Futbol Şampiyonası 2021 yılında yapılacağından, sıkışacak fikstürde zararı takımlar çekecek.