Göz hastanesi inşaatında yüksek emsal tartışması

Güncelleme Tarihi:

Göz hastanesi inşaatında yüksek emsal tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2006 00:00

Tunus Caddesi’ndeki eski Sevgi Hastanesi yerine yapılacak olan Dünya Göz Hastanesi’nin bina yüksekliği Çankaya ve Büyükşehir belediyelerinin plan değişikliği ile 18.5 metreden, 40.5 metreye yükseltildi.

ANKARA’da yapılacak olan Dünya Göz Hastanesi’nin binası inşaatı daha başlamadan tartışmalara neden oldu. Tunus Caddesi’ndeki, eski Sevgi Hastanesi yerine yapılacak hastane binasının yüksekliği Büyükşehir ve Çankaya Belediyeleri tarafından 18.5 metreden, 40.5 metreye çıkartıldı.

Belediyelerin bu kararları üzerine açıklama yapan Ankara Mimarlar Odası, "mülk sahiplerine büyük bir rant sağlandığını" iddia ederken, şirket yönetim kurulu başkanı Eray Kapıcıoğlu, "Herşey mevzuata uygundur" dedi.

Tartışma yaratan plan değişikliği şöyle gelişti:

Eski Sevgi Hastanesi binası yıkıldıktan sonra Dünya Göz Hastanesi yetkilileri Çankaya Belediyesi’nden plan değişikliği istedi. Bunun üzerine Çankaya Belediye Meclisi, imar planında 18.5 metre yüksekliğe kadar izni olan parselin, yüksekliğini 33.5 metreye çekti. Çankaya Belediyesi’nin kararı, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gittiğinde ise 33.5 metre olan plan değişikliği, 40.5 metreye çekildi.

Mimarlar Odası ise, belediyelerin emsal artışı ve plan değişikliğinin iptali istemi ile mahkemeye gitti.

YENİ RANT DOĞURACAK

Kararları eleştiren Ankara Mimarlar Odası şu açıklamayı yaptı:

"Planlamadaki bu ayrıcalık mülkiyet sahiplerinin adil ve eşit haklara sahip olması gerçeğini gözardı eden, mülk sahibine özel bir düzenleme olması nedeniyle haksız ve hukuka aykırıdır. Mülk sahibine tanınan bu haktan sonra pek çok özel hastanenin de aynı nitelikte plan değişikliği istemiyle idareye çeşitli tekliflerde bulunacağı bununda planlamada yeni bir rantın doğmasına yol açacağı ortadadır.

Karar şehircilik ilkelerine aykırı

Mimarlar Odası yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi. "Karar şehircilik ilkelerine aykırıdır. Kentli insan hakları açısından mevcut durumdaki yoğunluğu azaltarak bölgeyi yaşanabilir kılmak yerine yoğun yapılaşma ve araç trafiği ile kaos oluşturmak, o bölgeyi daha da yaşanamaz hale getirmek, kent topraklarında eşitsiz durumlar oluşturarak rant alanları yaratmak ve bunları bazılarına sunmak kentlilik haklarında yer almaz."

Biz eşdeğer emsal istedik

İddialara yanıt veren Dünya Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu ise şunları söyledi:

"Biz binayı İşbankası’ndan satın aldığımızda, gerçektende 18.5 metre yükseklik izni vardı. Bizim planımızda binayı yenileyerek, hizmete açmaktı. Ancak binanın içine girince, alt katındaki kolonların bazılarında kesik ve kırıklar gördük. ODTÜ tarafından statik incelemesi yapıldı ve binanın sağlamlığı için olumsuz rapor verildi.

İKİ MİLYON DOLAR ZARAR

Bunun üzerine binayı yıkarak, yeniden yapmaya karar verdik. Bu da bizim için 2 milyon dolarlık zarar demek oldu. Bina yıkılınca belediyeye başvurarak emsal arttırımı istedik. Çünkü çevremizdeki birçok bina bu yüksekliğe sahip. Örneğin Büyük Ankara Oteli. Sonrada bu artış sağlandı. Ancak mevzuatın dışında hiçbir uygulama olmamıştır. Tamamen yasal bir karar alınmıştır ve menfaat temini sözkonusu değildir. Sonuçta biz buraya halka hizmet edecek bir hastane açıyoruz. Ancak Mimarlar Odası, Ankara’daki her projeye itiraz ettiği gibi, buna da ediyor. Bu Oda zaten herşeye itiraz eder."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!