Görünmeyen maliyet

Güncelleme Tarihi:

Görünmeyen maliyet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2016 15:05

Stüdyo ve matbaasıyla binlerce görme engelliyi basılı ve sesli eserlerle buluşturan Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı, hizmetlerinin devamı için kaynak sıkıntısı yaşıyor. Vakıf sekreteri Fermani Kurtel, “Hayırsever işadamlarından yardım bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Başkent başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında binlerce görme engelliye kurslarla eğitim imkanı sağlayan, stüdyo ve matbaasıyla görme engellileri sesli ve basılı kitaplarla buluşturan Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı, hizmetlerinin devamı için kaynak sıkıntısı yaşıyor. Vakıf olarak Ankara’da Eğitim ve Kültür Merkezi’nin işletmesini, görme engellilere özgü araç gereçlerin üretimini ve teminini yaptıklarını kaydeden vakıf sekreteri Fermani Kurtel, hayırsever işadamlarından destek beklediklerini söyledi. Vakfın binlerce görme engellinin yaşamına büyük katkı sunduğuna dikkat çeken Kurtel, çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: 

NORMALDE 60, BRAİLLE’DE 150 SAYFA

“Eğitim ve Kültür Merkezi’ndeki Ekran Okuyuculu Bilgisayar Laboratuvarı’nda görme engelli kişilere ekran okuyucu programlar aracılığıyla bilgisayar eğitimi veriyoruz. Bunun yanında adli talep elemanı, üniversiteye hazırlık gibi farklı dallarda da kurslar düzenliyoruz. Merkezimizde spor kulüpleri de var. Görme engelli kardeşlerimiz turnuvalara katılıyor. Braille alfabesiyle kendi matbaamızda bastığımız kitaplarla oluşturduğumuz kütüphanemizde ilköğretimden üniversiteye kadar tüm öğrenim basamaklarını kapsayan ders ve yardımcı kaynakların yanında edebi ve kültürel geniş bir kitap arşivi bulunuyor. Braille alfabesiyle basımı yapılan kitabın aşamaları çok meşakkatli. Biz titizlikle inceliyor ve baskısını yapıyoruz. Sizin 60 sayfa olarak okuduğunuz bir kitabı biz braille ile 150 sayfa basıyoruz. Kitapları bastığımız kağıt da özel ve maliyetli bir kağıt. Özel ses yalıtımlı ve profesyonel cihazlarla donatılmış iki kayıt stüdyomuz bulunuyor.

Haberin Devamı

EKONOMİK SIKINTILARIMIZ OLUYOR

Burada görme engelliler için kitap seslendirmeleri yapılıyor. Özel bir kurulumuz var. Diksiyonu düzgün, kitabı göremeyen birisine yaşıyormuş gibi anlatacak kişileri tercih ediyoruz. Görme engellilere CD ile ulaştırıyoruz. Dileyen gelip kitapları flash bellek gibi cihazlarına yükleyebiliyor. İstedikleri yerde bu kitapları dinleyebiliyorlar. 2 bin civarında sesli kitabımız, 400 civarında da basılı kitabımız var. Kitaplar için günde 300 kişi geldiği bile oluyor. Okul dönemlerinde ders kitaplarına ilgi çok fazla. Yaptığımız iş çok büyük bir hizmet. Matbaadaki makinemizden Ankara’da bir tane de Aydınlıkevler’deki görme engelliler okulunda var, başka yok. Vakfımız Ankara’da binlerce kişiye gönüllü hizmet veriyor. Çok sayıda görme engelliye ücretsiz kitap gönderiyoruz. Bu hizmetleri yaparken ekonomik sıkıntılarımız oluyor. İşlerimizi hayırsever ve durumu iyi olan iş adamlarının bağışıyla yürütüyoruz. Çıkardığımız ürünler oluyor, onların satışını yapıyoruz. Balo ve kermes gibi etkinliklerden gelir elde ediyoruz. Bu noktada yardım beklediğimizi belirtiyoruz.”

Haberin Devamı

6 KALEMDE TALEP

Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Sekreteri Fermani Kurtel, acil ihtiyaçlarını ise şöyle sıraladı:

-Braille kitap basmak için 5 ton özellikli kağıt.
-Kütüphanede kullanmak için 20 bin DVD, 20 bin CD.
-Kütüphanede kullanmak için 2 DVD ve CD çoğaltma makinesi.
-Kütüphane için çok amaçlı 2 adet dizüstü bilgisayar.
-Stüdyolarda kitap kaydı için 2 tane bilgisayar destekli kayıt cihazı.
-Görme engellilere yönelik 2 bin 500 adet beyaz baston.

BAKMADAN GEÇME!